Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie, mam taki problem.

Czytam dość długo ten dział i wiem, ze fabrycznie w moim samochodzie były montowane opony 225/50/r17. Ja obecnie mam zamontowane jakieś zimówki 195/65/r15 (były na aucie gdy je kupiłem).

Jak wiadomo zbliża się zima i chciałbym kupić nowe zimówki. Jaki rozmiar będzie dobry na felgę 15?

Czytałem na forum, że bardzo dobrą oponą za swoją cenę jest firestone winterhawk 2 evo. Jaki rozmiar wybrać żeby założyć ją na moją stalową 15"?

Jeszcze drugie pytanie. Na lato kupiłbym jakieś aluski, chciałbym się jeszcze upewnić: na pewno w roczniku 2000r były montowane seryjnie 17"?

Opublikowano

W E46 nigdy nie było fabrycznie montowanych 225/50R17. Co najwyżej 225/45R17.

Co do Firestone Winterhawk 2 Evo - to tegoroczna nowość, więc nikt ci nie powie jak si sprawuje zimą. Wcześniejsze modele zimowych Firestone'ów nie zachwycały, więc nie nastawiałbym się na rewelację tym razem.

195/65R15 to książkowy rozmiar do E46, więc wybierz dobre opony i będzie dobrze.