Skocz do zawartości

318is Jak zamontować moduł komfortu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Mój moduł to:

Grundmodul IV

61.35-8 360 060 110 187

05 0718 10

HW 11 SW 11

Moduł dostępny do kupienia to:

Grundmodul IV

61.35-8 360 060 110 187

05 0718 10

HW 13 SW 12

Różnią się tylko parametrami HW i SW. Nie wiem za co one są odpowiedzialne, stąd moje pytanie, czy moduł będzie kompatybilny z moim?

Jak taki moduł się wymienia? Trzeba odłączyć akumulator, podmykać szyby itp? Proszę o jakieś wskazówki

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
Domykasz szyby, odłączasz akumulator (choć kiedyś go odpinałem bez odłączania i nic się nie stało), moduł masz za schowkiem pasażera, odpinasz 4 wtyczki, podłączasz, podpinasz aku i chodzi. Pierwszy raz będziesz musiał ręcznie zjechać szybami max w dół i max do góry aby zapamiętał skrajne położenia. A co do samego modułu to w 95% jestem pewien że będzie działał.
Opublikowano

Z tego co mi wiadomo HW-hardware , SW-software.

Czyli HW wersja komputera, Sw wersja oprogramowania.Masz 11, chcesz włożyć 12,13.Będzie działać.Gdyby było na odwrót, niektóre systemy mogły by nie działać, albo przekłamywać.

Zaznaczam ,że nie jestem pewny na 100%.

Opublikowano

Dziękuję za poradę odnośnie montażu. Co do wersji Softwearowo - Haredwareowej to sprawdzę jak to będzie gdy otrzymam moduł. Podzielę się informacjami na forum.

Gdyby komuś jeszcze coś przyszło na myśl, proszę dać znać.

Pozdrawiam

Edycja---------------------------------

No cóż, jestem rozczarowany. Po wymianie modułu problem nie ustąpił, nic się nie zmieniło.

Problem polega na tym ,że po uchyleniu lewych drzwi opuszczają się szyby w obu drzwiach, po zamknięciu tych drzwi obie szyby się domykają. To akurat nie problem jednak, po uchyleniu prawych drzwi szyby ani drgną. Tak jakby mechanizm był sprzężony tylko z lewymi drzwiami.

Wykręciłem rygiel (ten z "cyckiem" wyczuwającym otwarcie) z lewych drzwi i podpiąłem do prawych drzwi ale też to nie działa.

Więc problem tkwi nie w module i ryglu.

Na pierwszy strzał idzie wstawienie nowych a raczej poukładanie odpowiednio bezpieczników (bo jest sporo namieszane), także przegląd kabli oraz sprawdzenie miernikiem czy dochodzi prąd do mechanizmu szyby.

Pomysły mile widziane.

Edycja---------------------

Uszkodzony był kabel od czujnik prawych drzwi. Dokładniej od rygla przymocowanego do karoserii. Co gorsza jakiś kombinator ponacinał kable :mad2: (zaraz przy wtyczce modułu komfortu ) wychodzące do prawych i lewych drzwi i je połączył. Powodowało to ,że przy otwarciu lewych drzwi szyby się opuszczały a po otwarciu lewych nic się działo...

Podłączyłem nowy kabel w miejsce starego i teraz śmiga jak ta lala. :roll2: