Skocz do zawartości

316i compact- Potrzebna pomoc przy monatażu radia!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie zabrałem się do lutowania kostki ISO, żeby podłączyć moje nowe radio Kenwooda. Mam pytanie:

Ściągnąlem schemat wtyczki i tak są dwa kable oznaczone jako "12v switched", kabel 5 i 10 (violet/white i black/white), a w kostce iso mam jeden kabel od "sterowania zasilaniem" a drugi od "zapłonu (acc)". Który kabel mam połączyć z którym?

Pozdrawiam, Karol

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg
Opublikowano
Ja dokładnie nie pamiętam ale chyba z radia kabel żółty i czerwony masz podpiac do kabla czerwonego w kostce iso wtedy przy przekręceniu kluczyka radio włącza sie automatycznie. Ale dokładnie juz zapomniałem czy to tak na 100% ma być. Ja tez mam radio kenwooda :) i tez będę musiał pogrzebać bo mi sie radio nie włącza przy przekręceniu kluczykiem.
Opublikowano

żółty to utrzymanie pamięci(memory) a czerwony to napięcie.Koledze nie o to chodziło.

Do zapłonu jest czarno-biały a do sterowania zasilaniem fioletowo-biały.Chociaż na 100% nie jestem pewien

Opublikowano

Właśnie skończyłem lutować kable głośników... Ah ten compact, nawet kolory kabli ma inne (ale ich rozłożenie w kostce chyba musi mieć taki sam jak w sedanie i innych- te same radia w końcu).

Ok panowie, dzięki za pomoc, zaraz biorę się za resztę kabli. Powiedzcie mi jeszcze, jakie zadanie mają kable 4( white/brown), 13(grey/red) i 16(white)? Są u mnie w seryjnej kostce, ale na żadnej rozpisce ich nie ma. Po co one są?

EDIT: Właśnie analizowałem schematy z "Sam naprawiam" i mi wyszło, że 4 to "autotelefon". 13 to sterowanie światłem, włącznik światła, a 14 to wzmacniacz antenowy. Muszę coś z tego podłączać do ISO, czy to zbędne będzie?

EDIT 2: kolejny problem, mam inny wtyk antenowy w radiu niż jest w aucie. W radiu to jest taka rurka w którą wsadza się jakiś wtyk, a w aucie jest taki wtyk nasadowy, pod kątek 90 stopni do kabla. Jak to obejść?

EDIT 3: Już skończyłem, wszystko działa, zostawiłem w spokoju te 3 kable.

piotreksz4 : z tym zapłonem i sterowaniem zapłonu jest na odwrót niż napisałeś :)

http://img837.imageshack.us/img837/3526/5vk4.jpg