Skocz do zawartości

E46 320d 99" brak przyspieszenia na 1 biegu...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

mam problem z ruszaniem. jak odpalam samochód po coy i jest zimny silnik to rusza płynnie i wszystko dobrze ale jak juz sie rozgrzeje i ruszam z 1 to nierówno przyśpiesza cw prawdzie nie ma szarpania ale np nie moge doprowadzić do boxowania kół nie zeby to był mój cel ale podałem to jako przykład, wrzucam jedynke pedał do podłogi i rusza jak wytrawny kierowca powoli powoli. dodam że nie kopci samochód i w kompie zaden bład nie wyskakuje...

Opublikowano
Opublikowano
no póki ciepło i nie ślisko to jeżdżę na wyłaczonym i dalej tak samo rusza. samochód rusza płynnie ale na obrotomierzu widać jednak że cos jest nie tak bo skacze wskazówka.
Opublikowano
Skoro występuje to tylko na 1-szym biegu znaczy, że ze silnikiem wszystko OK Pytanie jeszcze jedno są jakieś efekty dźwiękowe wtedy czy cisza nic specjalnego tylko "muł". Jak cisza to krzynka biegów też OK. Wtedy ja obstawiam na niepoprawnie działającą kontrole trakcji, ale najlepiej o tym poinformuje cię diagnoza komputerowa. Jeśli masz wrażenie, że auto ci jakby samo "odbierało" gaz to co ty wcisnąłeś, to chyba nie może być nic innego. Spróbuj przytrzymać dłużej guzik od trakcji, w niektórych autach (nie wiem których) żeby wyłączyć wszystko trzeba przytrzymać włącznik dłużej.
Opublikowano
I jeszcze jedno jakie masz obroty silnika jak się to dzieje, może rzeczywiście sprzęgło szwankuje? Jak obroty idą do góry, a auto nie przyspiesza proporcjonalnie to mamy odpowiedź.
Opublikowano
jezeli to sprzęgło to za kazdym razem by tak się działo bez wzgledu na temp silnika. a jak silnik jest zimny to dziła idealnie ale jak się nagrzeje juz to zaczyna tak skakać ale to nie za kazdym razem jak ruszam. jak byłem u mechanika to mówił ze to może byc pompa wtryskowa ale ja się na tym az tak nie znam zebym stwierdzić czy ma racje czy nie...