Skocz do zawartości

320D 150KM AUTOMAT SEDAN SPORE SPALANIE I DYMIENIE !!??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mi pokazuje aktualnie miasto 12,2 jak bede jezdzil po miescie i silnik rozgrzany pokaze 11,9 i tego trzeba sie trzymac a nie ze pali 10 bo nigdy w to nie uwierze chodzi o automat,no chyba ze nie umiem jezdzic :(

Pali zdecydowanie za dużo. Moja 528i z automatem zadowalała się 14 litrami. Miała 60 koni więcej i była cięższa o 200 kg.

Opublikowano

10l w mieście to spali ale przy dość agresywnej jeździe. Moje e46 320d automat spala średnio 7-8l. Jazda raczej miejska, krótkie odcinki 5-10km czasami 30-50km. Z ostatniego tankowania wyszło mi ok 7,8l/100km. W trasie tzn. odcinki 100-150km na szczała z predkościami 100-150km/h 7l starcza. Zawsze tankuje na tej samej stacji i z tego samego dystrybutora. Latem zrobiłem test i przy bardzo ostrej jeździe (non stop pedał do podłogi i lewy pas, oczywiście w miare mozliwosci) wyszło mi 8,5l/100km ale to nie jazda tylko katowanie :( Wszystkie dane przeliczone z dystrybutora nie z BC (na BC średnio ok. 5l/100km).

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Widzisz kolego to "czasami 30-50km" robi wielką różnicę, ja jeżdżąc tylko w korkach przejechałem 100km a paliwo zchodziło w oczach, w weekend pojechałem na działkę łącznie 60km i w trasie wskazówka praktycznie nie drgnęła, tankując za 100pln przejechałem 200km razem z tą traską i wiem że gdybym na tą traskę nie pojechał to w korkach na zimnym silniku ledwo bym przejechał za 100pln 150km

Ale co tu się dziwić skoro 320dA m w instrukcji obsługi napisane że w mieście pali 9,9 realnie pewnie 12

Różnica też jest w jakim mieście mieszkasz, wjedź sobie do Włocławka to się załamiesz -główna droga w remoncie i poboczne również ( w końcu remontują jedynkę) ja się swojemu spalaniu nie dziwię i uważam że to normalne.

Warszawiak to chociasz ma gdzie się rozpędzić jak już w korku nie stoi a moja prędkość średnia to z 10km/h

Moim zdaniem jeśli chcecie robić jakiekolwiek testy spalania to tylko trasa, ponieważ warunki brzegowe będą w miarę podobne. Jeśli komuś w trasie 320d pali 10 to oznacza że ma coś nie tak. Spalanie w mieście nie może być w żaden sposób porównywane, miasto miastu nie równe.

Pozdrawiam

Pozdrawiam
Opublikowano
Dokładnie miasto miastu nie równe. Moja 330iA w Poznańskich korkach na krótkich odcinkach pali od 13-20 L/100km w zależności właśnie ile stoję w korkach a Mercedes A klasa 170CDI w automacie od 10-12 w trasie natomiast odpowiednio 11-12 i 5,5-6 L/100km.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A ja robię za 100 pln 170 km po Włocławku....

Po ile kupujesz ON?

Nie pamiętam Jakub po ile kupowałem ostatnio,

Mi auto pali tyle bo jadąc do pracy w stronę azotów o 7 jest masakra wracając jest jeszcze gorzej od wodociągów do centrum jadę nie raz 40 minut , sie dziwić że pali 10litrów

Pozdrawiam
Opublikowano
Mi pokazuje aktualnie miasto 12,2 jak bede jezdzil po miescie i silnik rozgrzany pokaze 11,9 i tego trzeba sie trzymac a nie ze pali 10 bo nigdy w to nie uwierze chodzi o automat,no chyba ze nie umiem jezdzic :(

Pali zdecydowanie za dużo. Moja 528i z automatem zadowalała się 14 litrami. Miała 60 koni więcej i była cięższa o 200 kg.

Oj wydaje mi sie ze pali normalnie chyba tobie cos za niza:) chyba ze mieszkasz w wawie i robisz np po wislostradzie w niedziele o 22h wycieczkie to ok mozesz napisac ze w automacie pali ci 6,5 to normalne bedzie ale jak ja mieszkam w płocku i nie rozpedze sie nawet do 50km/h i przejezdzam codziennie okolo 12km no to moje spalanie to i tak chyba rewelacja :D :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jakub , mnie pociesza fakt że w trasie nie przekraczam 7litrów, a na miasto mam citroena C3 po nauce jazdy w gazie sekwencyjnym i tu dopiero się pocieszam za 50pln robię 300km po MIESCIE , porównując do bmw to spalanie to jakaś abstrakcja. Dodam tylko że C3 mam od nowości w gazie i przejechane ma 200tyś km w nauce jazdy, samochód był męczony przez kursantów i nigdy nie miałem awarii!!!!
Pozdrawiam