Skocz do zawartości

Dokładanie el.szyb oraz obc i innego wyposażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, siedziałem sobie w domu pewnej niedzieli i postanowiłem założyć roletki w tylnych drzwiach(jak kupiłem samochód poprzedni właściciel już je posiadał ale nie zamontował ich oraz miał też 4 drzwi które mi dał gratis), zabrałem się do pracy ale ku mojemu zdziwieniu w drugich drzwiach były el. szyby z tyłu a u mnie nie więc postanowiłem zacząć od tego. Wmontowałem w moje wiązki z poprzednich, podłączyłem i okazało się że działaja bez żadnych dokładek kabli, byłem bardzo zadowolony, gdyż miałem boczki z roletami pod elektryke w tym samym kolorze czyli wszystko wygląda jak orginalne. Wieczorem czytałem o OBC i tempomacie. Dziś pojechałem po podsufitkę, byłem troche zdenerwowany że nikt nie chce mi jej wysłać bo jest duża(kombi) a w obie strony miałem lekko ponad 400km. Na miejscu zobaczyłem że gościu ma taką jak moja tylko w full wersji(również TDS tylko z 1994 a moja jest z 1996). Zakupiłem również manetkę tempomatu za 40zł i pełne OBC za 60zł lecz o różnych numerach. W domu podłączam OBC i okazuje się że wszystko działa jak należy. Został mi jeszcze tempomat do założenia ale to już jutro zobaczę czy działa. Ku mojemu zdziwieniu model e34 jest super w dokładaniu wyposażenia beż żadnych przeróbek. Pozdrawiam i piszcie o ważych pracach przy podobnych zabiegach ulepszania swoich BMW :norty: :norty: :norty:
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ja myślałem żeby w swojej e34 dołożyć tempomat, tylko nie wiem ile jest pracy i zegary CC bo mam licznik analogowy (silnik M50B20 1990')
http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano

kolego kwk222 jeśli sie nie myle to wszystko zalezy czy masz benzyne czy diesla, jesli chodzi o tempomat.

Poszukaj, juz ktos pisał o montazu tempomatu. Instalacja pelnego tempomatu nie jest trudna, tempomat to ogołem bardzo łatwe urządzenie. Jesli chodzi o licznik, dalej nic nie wiem, chociaz moj post jest juz pare dni, tak samo z gongiem. :mad2:

Opublikowano

Jeżeli bawicie się w dokładanie wyposażenia to należy uważać bo czasami okazuje się , że coś co niby nie dotyczy tego zabiegu nagle nie pasuje. Ja dokładałem tylne szyby elektryczne, intensywne spryskiwanie poprawiałem spryskiwanie reflektorów, zakładałem tylne roletki orginalne no wymieniłem oświetlenie wewnętrzne na takie z jupiterkami i może coś jeszcze nie pamiętam. A teraz co mnie zaskoczyło, nie musiałem dokładać jakiś kabli dodatkowych wszystko było już w aucie podciągnięte ale przy dokładaniu elektrycznych szyb do tyłu okazało się że wiązki które kupiłem razem z napędem były inne niż te co ja potrzebowałem były dwie różne wiązki w drzwiach i w słupku nie wiem od czego zależało które były jedne miały szyby w takiej małej kostce drugie w dużej (pisałem kiedyś o tym na forum) inna sprawa to jak dokładałem intensywne spryskiwanie trzeba było założyć manetkę inną do wycieraczek (ja mam kombi więc trudniej dostać) manetkę oczywiście kupiłem razem, ze wszystkim ale przy montaży niestety nie pasuje raz za krótkie kable a dwa inaczej wygięta i nie może się zmieścić bo mam tempomat i to zupełnie nie pasuje okazało się że są różne przy tempomacie i bez tempomatu niby nie powinno być różnicy a jednak. Uważać należy też na części od anglików też może coś nie pasować czasami na allegro widzę ogłoszenia zwłaszcza z tapicerkami i siedzeniami - UWAŻAĆ i dokładnie oglądać zdjęcia.

Pozdrawiam