Skocz do zawartości

320dA M47N - gdzie znajduje się sterownik świec żarowych ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam, chciałbym zabrać się za wymianę tego sterownika w aucie brata, żeby w zimie nie było problemów z odpalaniem jednak póki co nie wiem nawet gdzie go szukać i co po kolei demontować aby się do niego dostać. Czy mógłby ktoś napisać krok po kroku jak go wyjąć ? Z góry dzięki za odpowiedzi. Edytowane przez ShakeIt
Opublikowano
w komorze silnika przy podszybiu po stronie kierowcy jest tak jakby trójkątna puszka, tam jest komp i jest też sterownik świec. Poszukaj na forum jak sprawdzić świece i najpierw zacznij od tego, bo może sterownik w ogóle nie wymaga wymiany tylko są uwalone świece. U mnie tak było.
Dolo
Opublikowano

Witam

Co do tego sterownika to jest jeszcze pytanie czy to E46 jest przed liftem czy po - bo to jest różnica. A swoją drogą to możesz mi napisać ile dałeś za ten sterownik i czy kupiłeś go nowego (mnie też czeka taka wymiana) :(

Opublikowano

Już zeszłej zimy były problemy z odpalaniem i po podłączeniu pod kompa wyszły właśnie błędy świec, jednak po ich wymianie problem nie zniknął i oczywiste wtedy było, że to wina sterownika a że zima dobiegała końca to jego wymianę odłożyliśmy na kilka miesięcy i trzeba się już powoli za to zabrać, żeby znowu nie robić na ostatnią chwilę.

Dolo, jesteś pewien, że sterownik znajduje się w podanym przez Ciebie miejscu ? Pytam ponieważ nadal mam problemy z jego zlokalizowaniem.

Witam

Co do tego sterownika to jest jeszcze pytanie czy to E46 jest przed liftem czy po - bo to jest różnica. A swoją drogą to możesz mi napisać ile dałeś za ten sterownik i czy kupiłeś go nowego (mnie też czeka taka wymiana) :(

Auto po lifcie (M47N). Co do sterownika to oczywiście nowy, nie był on aż tak drogi bo udało mi się dostać zamiennik beru za 180zł po zniżkach w autozatoce. Bez zniżek cena wynosi 230zł. Myślę, że w używki nie ma co się bawić bo te sterowniki często padają i nie masz gwarancji na jaki trafisz tym bardziej biorąc pod uwagę minimalną różnicę w cenach między nowym beru a używanym z allegro.

Opublikowano
w komorze silnika przy podszybiu po stronie kierowcy jest tak jakby trójkątna puszka ....

w M47N sterownik jest w okolicach rozrusznika a nie przy DDE

Opublikowano
w M47N sterownik jest w okolicach rozrusznika a nie przy DDE

A wiesz może co mam zdemontować aby się do niego dostać ? Wystarczy zdjąć sam kolektor czy coś jeszcze ? Trzeba w ogóle go zdejmować ? A może łatwiej się dostać do tego sterownika od dołu ?

Opublikowano

powaga

z dołu trzeba odkęcić osłonę silnika i znajduje się on przy rozruszniku.

Możesz mi dać namiar na ten sklep (może można to zamówić u nich przez internet?), bo ja namierzyłem tylko oryginał za 400 zł w sklepie zajmującym się sprzedażą części do BMW.

pozdro

Opublikowano
Możesz mi dać namiar na ten sklep (może można to zamówić u nich przez internet?), bo ja namierzyłem tylko oryginał za 400 zł w sklepie zajmującym się sprzedażą części do BMW.

pozdro

http://www.auto-zatoka.com.pl/

Raczej nie prowadzą sprzedaży wysyłkowej. To jest hurtownia części, która działa bodajże tylko we Wrocławiu i Opolu. Możesz sprawdzić też w intercarsie, oni mają chyba swoje hurtownie rozrzucone po całej Polsce. Ewentualnie są też te sterowniki beru na allegro w cenie 270zł.

Opublikowano
Dostęp do tego sterownika jest tylko od dołu po zdjęciu osłony i odkręceniu metalowej osłony przykręconej na 4 czy 6 śrub ,taka aluminiowa wzmocniona osłona,trzeba jeszcze odkręcić taką małą boczną osłonę na 2 wkręty obok progu,ogólnie dość ciężki dostęp,ale dacie radę. Wymieniałem w zeszłą zimę na dodatek nie wywala błędu na kompie
Opublikowano
oprócz sterownika mozna jeszcze sprawdzić bezpiecznik (F104 chyba to był), przewalał się wątek odnosnie tego w zeszłą zimę :) nie wiem tylko czy po lifcie on wystepuje
Opublikowano
Wymieniałem w zeszłą zimę na dodatek nie wywala błędu na kompie

Ok, dzięki, później się za to zabiorę. Napisz jeszcze czy po wymianie tego sterownika muszę kasować jakieś błędy czy nie ma takiej potrzeby ?

Opublikowano

Jesli starych nie wykasowal to same nie znikna tyle ze nie ma to wplywu na dzialanie nowego sterownika.

Sent from my Milestone using Tapatalk