Skocz do zawartości

320d M47 -zgasł podczas jazdy, zle odpala, 1200obr max

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie. Wracając do domu auto nagle zgasło. Zjechałem na parking i próbowałem auto odpalić. Po dłuższym kręceniu odpalił. Obroty jałowe są ok natomiast nie wkręca się wyżej niż 1200 obrotów. Do kulałem się jakoś do domu podpiąłem auto do kompa - brak błędów. nic. Jak dla mnie padła pompa wtrysków, która była regenerowana w boschu pól roku temu, wiecie jak wygląda temat gwarancji w takich przypadkach ? Może ktoś z was przerabiał podobny przypadek ? Może to nie pompa ? Wcześniej nic nie wskazywało ze cos takiego może nastąpić. Z góry dzięki za pomoc.

Endru

Opublikowano

Generalnie pompa jest jeszcze na gwarancji po naprawie w serwisie Boscha w kwietniu. Przerabial juz może ktoś kwestie gwarancji w Bosch Serwis Adamczyk w Piekarach Śląskich ?

Dzwoniłem dzisiaj do nich z moim problemem. Kazali przyjechac. Niechcieli powiedziec ile kosztuje sprawdzenie pompy (na aucie) w przypadku gdyby to ona winna nie była :). Może ktoś z was się orientuje ?

Opublikowano

Autko odstawione do Boscha, dzisiaj będą dzwonic. Dzisiaj IDĄC :) do pracy tak przyszlo mi na myśl jakie były by objawy padniętej pompy w baku ?

Zdam potem relacje co i jak znalezli w Boschu.

Opublikowano
To czyli jesli to pompa to nie warto robic do czasu jak nie padnie. Pompa w baku chyba pozwolila by zapalic silnik ale jak daje slabe cisnienie to moga byc podobne objawy.
Opublikowano

Dzwonili z Boscha wlasnie.

Podpieli pompe pod kompa i znalezli jakis blad nie powiedzieli jaki. Wyciagaja wlasnie pompe i beda ja rozbierac. Sprawa generalnie iż jeżeli po rozebraniu pompy stwierdza uszkodzenie eksploatacyjne któregos elementu, zrobia wszystko w ramach gwarancji, jezeli stwierdza natomiast iz awaria wynikła ze złego paliwa to sam bede bulił.

Jak obronic sie przed takim zarzutem odnośnie paliwa ?

Przejechalem na regenerowanej pompie jakies 6000 km. Chocbym jezdzil na oleju po frytkach to nic nie powinno sie jej stac. Chyba ze sie myle :) Generalnie cala rodzinka (1x E39 3.0d, 1x e46 2.5 tds) tankuje na jednej stacji i szopek zadnych nikt nie ma.

Opublikowano

A co to zmieni ?

Nawet jak zatankujesz paliwo na stacji uwazanej za najlepsza to i tak nei wiesz co wlewasz, w polsce przeciez zyjemy. Na forum jest mnostwo problemow z ukladem paliwowym które maja osoby co leja tylko najlepsze paliwo.

Pytanie moje jest takie co bym musial nalac by w ciagu 4 miesiecy zajechac pompe :) ?

Filtry byly wynieniane w boshu przy regeneracji.

Opublikowano

Nie filtruje oleju po frytkach :))

A tak serio to jak kazdy smiertelnik na normalnych stacjach uważanych za bezpieczne. BP, Shell, Statoil, Orlen, Lotos

Nawiązując do postu yoshimury to nawet jakbym mial same faktury na paliwo z calego tego okresu (tam przynajmniej podaje sie przebieg) to i tak jak facet powie ze mogles czegos nalac pomiedzy tankowaniami.

Opublikowano

Zadzwonił do mnie przed chwila gość z Bosha.

Zaśpiewał mi ze padł sterownik i wymiana będzie mnie kosztować 2800 zł bo sterownik jest drogi i nie obejmuje go gwarancja. Słyszał ktoś z was coś takiego ?? 4 miesiące temu zostawiłem u nich 2500 i teraz znowu 2800 ?

Jade tam zrobić wielkie larmo. 3m cie kciuki, jak nic nie wskóram idę do Rzecznika Praw Konsumenta.

Opublikowano
jak padł sterownik ? pompa na gwarancji i padł sterownik ???? pewnie tranzystorek się zjarał ale on sam z siebie się nie przepala tylko i wyłącznie dlatego że przytarł się tłoczek !!!!!! robią Cię w balona .... ale już słyszałem o niektórych naprawach że warto podpisać umowę o dzieło tak jak w przypadku regeneracji automatycznej skrzyni , bo to nie są małe pieniądze a o gwarancję trudno! :evil:

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/