Skocz do zawartości

320d Na co patrzec przy kupnie automatu

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Najprostszy sposób sprawdzenia automatu:

1. Stań pod delikatną górkę/wzniesienie, wrzuć D i puść hamulec - jeśli ciśnienie w skrzyni jest dobre to auto powinno ruszyć bez dodawania gazu (oczywiście bez przesady z tym wzniesieniem... :-) ).

2. Stań pod delikatną górkę/wzniesienie tyłem, wrzuć R i puść hamulec - analogicznie jak w punkcie 1.

3. Z zatrzymania rusz nagle z butem w podłodze - skrzynia powinna bez szarpania zmieniać biegi.

4. Rozpędź auto do 80 - 100 km/h i wyhamuj nagle do 0 km/h - skrzynia powinna zrzucić biegi bez szarpnięć - UWAGA! również przy zatrzymaniu nie powinno być żadnych szarpnięć.

5. Rozpędź auto do 60 km/h i nagle depnij gaz do podłogi - skrzynia powinna zrzucić bieg (lub dwa) płynni i bez szarpnięć.

Do tego w E46 skrzynie miały problemy z szarpaniem - bez względu na przebiegi (viewtopic.php?f=69&t=116267&hilit=e46+asb). No i oczywiście olej w skrzyni się wymienia! :-) Więc przygotuj się, że po zakupie będziesz musiał to zrobić.

Pozdrawiam,

Piotr

http://i983.photobucket.com/albums/ae312/piskozub/DSC_0947c.jpg
Opublikowano

Kolego, teoretycznie olej jest zalany dożywotnio z tego co pamiętam, ale lepiej dla skrzyni wymieniać oliwę, żeby za wcześnie nie wymieniać całej skrzyni, było o tym kilkanaście tematów, nawet konkretnie o 320dA, więc :search:

PS. Co do sprawdzenia skrzyni, sprawdź tryb DS, czy nie za wcześnie zmienia biegi (kiedy szukałem e46, jeździłem 320dA, która przełączała biegi w tym trybie w cały świat, mniej więcej w średnim zakresie obrotów, uważam, że nie powinna taka sytuacja mieć miejsca, mam nadzieję, że któryś z forumowiczy to potwierdzi jeszcze :)

Pozdrawiam,

Opublikowano
wymienial kolo pasowe to powinien juz chyba olej w skrzyni wymienic czy mogl tylko dolac???? Bo powiedzial mi ze za 5tys km musze zmienic olej w skrzyni

Wymieniał koło pasowego czego? Wspomagania, alternatora? Co ma piernik do wiatraka? :-) Masz na myśli przebieg? Że jak wymienił koło pasowe to już auto ma taki przebieg, że olej w skrzyni też trzeba wymieniać?

Jeśli powiedział Ci, że za 5 tyś musisz zmienić olej w skrzyni to ja bym był ostrożny. Nie chcę Cię straszyć - jedź i sprawdź to auto (no chyba, że masz bardzo daleko), ale jeśli ktoś na wstępie zaznacza, że za 5kkm jest olej w skrzyni do wymiany, to albo był bardzo dokładny w serwisowaniu auta (co oczywiście mu się chwali), albo wie, że ze skrzynią są problemy i później Ci powie: "Panie, trzeba było szybciej olej wymienić".... :-)

Olej w tych skrzyniach wymienia się chyba co 45kkm - 50kkm, więc dokładność do 5kkm jest dla mnie podejrzana...

Kupujesz od prywatnej osoby czy od handlarza?

teoretycznie olej jest zalany dożywotnio

"Teoretycznie" to tutaj słowo klucz. Olej jest dożywotnio, bo producent skrzyń (a te skrzynie to słynne skrzynie od GM, które GM przehandlowało za silniki TDS do Omeg) zakłada ich życie na 160kkm - 180kkm. Więc faktycznie dożywotnio, tylko nikt nie zakłada, że autko z DE trafia do nas i tu ma drugie życie...

Pozdrawiam,

Piotr

Opublikowano
Kupuje od osoby prywatnej,ale wiesz ja sie go pytalem co jest do wymiany a on na to ze za 5tys km tylko olej w skrzyni,ze wymienial kolo pasowe,amorki tył,klocki,tarcze facet wyglada na uczciwego nawet sam zadzwonil do mnie czy nie chce obejrzec auta bo akurat przejezdza przez moje miasto,powiem tak jak mnie przewiozł to auto naprawde super chodzi, jak jechalismy to powiedzial ze juz jedziemy na 4 biegu a ja nawet nie slyszalem jak przezucał biegi,jak odpalalem auto to nie ma zadnych drgan i przygaszeniu tez,jedynie co mowi ze nie wie o co chodzi to w navi bo pokazuje odwrotnie a navi ma dotykową taka duzą gdzie jest w niej tez komuter taka dotykowa z tv.Acha i jeszcze mi powiedzial ze amorki kupil jakies chinskie na przod i juz dobijaja ale sie umuwilem z nim ze ja doloze 300zł do ceny auta i zeby je zrobi to juz dzwonil ze zrobil bo i tak byl umuwiony juz z mechanikiem,rowniez nadmienil ze auto bylo lakierowane czyli blotniki tylni i drzwi czyli wydaje mi sie ze porzadny chyba gosc nic nie ma do ukrycia :)
Opublikowano
może być ok, ale przed zakupem wsiądź sam i się przejedź. i zrób te testy o których mówił kolega wyżej.
Opublikowano
Kupuje od osoby prywatnej,ale wiesz ja sie go pytalem co jest do wymiany a on na to ze za 5tys km tylko olej w skrzyni,ze wymienial kolo pasowe,amorki tył,klocki,tarcze

A ile to auto ma przebiegu? Kiedy wymieniał olej ostatnio (bo zakładam, że skoro wie ile do wymiany oleju to sam ją robił już co najmniej raz)? Zapytaj go gdzie robił wymianę i czy wymieniał dynamicznie czy statycznie - jeśli robił wymianę to będzie wiedział (głownie ze względu na różnicę w cenie samej robocizny i fakt, że niewiele zakładów wciąż chce się podjąć wymiany dynamicznej bez podpisania przez Ciebie papierka, że nie obciążysz ich odpowiedzialnością za uszkodzenie skrzyni).

Nie ma co oceniać uczciwości ludzkiej na oko, bo na oko to góral na Podhalu umarł, jak mówi stare porzekadło. :-)

A co do wymian - statyczna to zlanie starego oleju i uzupełnienie nowym (wymienia się wtedy zazwyczaj około 40 - 50% całego oleju w skrzyni, reszta jest w kanalikach i innych mechanizmach skrzyni) a dynamiczna to zlanie starego oleju na pracującej skrzyni przy jednoczesnym ciągłym uzupełnianiu oleju - taka forma płukania (wtedy wymienia się dużo więcej procentowo starego oleju).

Pozdrawiam,

Piotr

Opublikowano

osobiście nie polecam automata. najlepszy jest stary dobry manual. o automata trzeba dbać. jak sam będziesz wymieniał olej i za dużo jego nalejesz to zatykaja się kanaliki i skrzynia mówi dziękuję. właściwie lepiej jest jak w skrzyni jest za mało oleju niz za duzo :) sprawdz kolor oleju. i jaśniejszy i bardziej przezroczysty tym lepiej.

prawie 2 miesiace temu kupiłem sobie bmw z automatem. od tamtej pory przejechałem z krosna do warszawy oraz w warszawie zrobiłem 50km. (łącznie 550km jakoś) za szybko zmieniłem bieg i skrzynia podziękowała za współpracę i od tamtej pory mam same problemy...

lepiej się dobrze zastanowić niż potem żałować.

Opublikowano
Panowie posiadający automaty co oznacza na chwilę zapalenie się kontrolki błędu skrzyni(taki trybik z wykrzyknikiem),po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu kontrolka już się nie zapaliła,dodam że kontrolka zapaliła się na postoju,potem zacząłem katować auto po mieście i nic już się nie zapaliła
Opublikowano
Kupuje od osoby prywatnej,ale wiesz ja sie go pytalem co jest do wymiany a on na to ze za 5tys km tylko olej w skrzyni,ze wymienial kolo pasowe,amorki tył,klocki,tarcze

A ile to auto ma przebiegu? Kiedy wymieniał olej ostatnio (bo zakładam, że skoro wie ile do wymiany oleju to sam ją robił już co najmniej raz)? Zapytaj go gdzie robił wymianę i czy wymieniał dynamicznie czy statycznie - jeśli robił wymianę to będzie wiedział (głownie ze względu na różnicę w cenie samej robocizny i fakt, że niewiele zakładów wciąż chce się podjąć wymiany dynamicznej bez podpisania przez Ciebie papierka, że nie obciążysz ich odpowiedzialnością za uszkodzenie skrzyni).

Nie ma co oceniać uczciwości ludzkiej na oko, bo na oko to góral na Podhalu umarł, jak mówi stare porzekadło. :-)

A co do wymian - statyczna to zlanie starego oleju i uzupełnienie nowym (wymienia się wtedy zazwyczaj około 40 - 50% całego oleju w skrzyni, reszta jest w kanalikach i innych mechanizmach skrzyni) a dynamiczna to zlanie starego oleju na pracującej skrzyni przy jednoczesnym ciągłym uzupełnianiu oleju - taka forma płukania (wtedy wymienia się dużo więcej procentowo starego oleju).

Pozdrawiam,

Piotr

Wlasnie teraz z nim rozmawialem i powiedzial mi ze wymienial olej przy 130tys teraz ma 180tys ale cos kreci bo mowil ze caly olej wymienial i wlazlo mu go 3-4litry i wymienil filtr z pokrywą i koszt tego wszystkiego to 300-400zł ma na to paragon jakis wiec juz nie wiem sam

Opublikowano

Ja posiadam E46 320 dA 150 KM 2004 rok i mam nalatane 220kkm, kupiłem od gościa z Niemiec, widziałem ogólnie ze auto jest bardzo zadbane, wnętrze wręcz wzorowe jak na taki przebieg. Do tego pełna książka serwisowa potwierdzona wydrukiem w naszym ASO ( oczywiście jak już kupiłem ). Dlatego też nie martwię się o skrzynie automatyczną. Oczywiście wszystko się morze zdarzyć i posypać, ale wiem ze kupiłem zadbane auto i czy manual czy automat to niema znaczenia. Teraz jeżdżę po Wrocławiu i bardzo sobie chwalę automat. W manualu musisz sprzęgło wymienić prędzej czy później i olej w skrzyni w sumie też. W automacie musisz wymieniać regularnie olej a będzie wszystko dobrze działać.

Jeśli chodzi o osiągi to spalanie trochę wyższe od 0,5 do 1 l/100km.

W manualu masz 8,8 sek do 100km/h a w automacie masz 9 sek do 100km/h, z tym ze w manualu możesz nie najlepiej zmienić bieg a automat zawsze zmieni ci go optymalnie tak wiec zawsze masz 9 sek do 100km/h.

Ogólnie to brakuje mi 6 biegu w automacie niestety mam tylko 5 ale jest skrzynia w której sa łopatki przy kierownicy i wtedy jest 6 biegów, ale to rzadkość.

Po za tym skrzynia posiada elektronikę do sterowania na podstawie ciśnienia oleju w skrzyni. Ta elektronika na pewno też kontroluje błędy, wiec przed zakupem auta do którego nie będziesz miał własnych zastrzeżeń jedź do jakiejś porządnej firmy która ci sprawdzi wszystko. Podłącza się do kompa, sprawdzą zawieszenie i najlepiej jeszcze lakier. U mnie we Wro robiłem taki przegląd w Jetronicu koszt 250 pln, dwóch gości sprawdzało auto przez 3 godziny ( znaleźli błędy w module ksenonów, wykasowali i było wszystko ok).

Ogólnie - polecam automat na miasto jak i na trasę, pod warunkiem że sprawdzi się dokładnie całe auto.

Opublikowano
3-4l trochę mało,do samej miski wchodzi 5l przy wymianie statycznej, przy dynamicznej 9l
Opublikowano
osobiście nie polecam automata. najlepszy jest stary dobry manual. o automata trzeba dbać. jak sam będziesz wymieniał olej i za dużo jego nalejesz to zatykaja się kanaliki i skrzynia mówi dziękuję. właściwie lepiej jest jak w skrzyni jest za mało oleju niz za duzo :) sprawdz kolor oleju. i jaśniejszy i bardziej przezroczysty tym lepiej.

prawie 2 miesiace temu kupiłem sobie bmw z automatem. od tamtej pory przejechałem z krosna do warszawy oraz w warszawie zrobiłem 50km. (łącznie 550km jakoś) za szybko zmieniłem bieg i skrzynia podziękowała za współpracę i od tamtej pory mam same problemy...

lepiej się dobrze zastanowić niż potem żałować.

Większej bzdury w życiu nie słyszałem , oleju do skrzyni nalewa się tyle ile trzeba , nie za dużo , nie za mało , masz wskaźnik !

Bardzo ważna jest też odpowiednie dobranie oleju dla danej skrzyni (specyfikacja oleju) . Sama wymiana nie jest zbyt skomplikowana , jednak wymaga odpowiedniego sprzętu . Tzw statyczna metoda zdaje się psu na budę , bo prawie połowa starego zostanie w konwertorze . W każdym większym mieście bez problemu znajdzie się warsztat który wykona wymianę metodą dynamiczną za rozsądne pieniądze .

Inna sprawa to kondycja skrzynki . Najlepiej podjedź do jakiegoś mechanika znającego temat .

Opublikowano

Jeśli chodzi o mnie i spalanie to 150 KM musi swoje wziąć, mam do tego automat wiec dodatkowo i to trzeba uwzględnić.

Mianowicie realne spalanie na mieście sprawdzone przy tankowaniu i przeliczone przez ilość kilometrów to 8,5 litra na 100km.

Jeśli chodzi o trasę (nie autostrada) na drodze krajowej gdzie wyprzedzałem tiry i miejscami leciałem 140 km/h wyszło mi na stacji 6,7

Tak wiec takie wartości jeśli chodzi o spalanie.

BTW. Polecam stronkę www.autocentrum.pl tam sprawdzisz jakie dane techniczne ma dany model i ile pali :mrgreen:

Opublikowano
wskaznika nie ma ,olej kontroluje się przez otrwór do nalewania oleju z boku skrzyni(śrubka na imbus)stan oleju sprawdza się na włączonym silniku aż zacznie się lekko przelewać wtedy zakręcamy korek. Ja wymieniałem olej sam, potem wymienialiśmy z kolęgą Hunterem u niego na razie śmigamy bez problemu. Można zobaczyć fotki z całej operacji,trzeba poszukać. Spalanie u mnie 8-9l praktycznie same miasto,natomiast jadąc do Sopotu wyszło 4,5l