Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Tydzień temu zakupiłem moją pierwszą bmw. Od razu się zakochałem w tym samochodzie.

Jeżeli źle założyłem temat, czy gdzieś już to jest to przepraszam ( chociaż mimo, że wielu może na mnie naskoczy - ale używałem wyszukiwarki i niestety nic nie znalazłem;/ ) .

Otóż: samochód ma zwykła instalację gazową, powiem tak, że na gazie ładnie chodzi i pali, natomiast na benzynie samochód bardzo słabo pali, nie trzyma obrotów, w trasie piekielnie zamula i szarpie...

co może być tego przyczyną? dodam, że od razu wymieniłem filtry i olej, rozrząd.

dziękuje za ewentualną pomoc i mam nadzieję, że jednak ktoś mi pomoże

Opublikowano

Przepływomierz może być gaz 2 giej generacji z niesprawnym przepływomierzem chodzi gites.

Zasyfiony filterek paliwa.

Niewydolna pompa paliwa (za małe ciśnienie daje) Jeżdzone było na gazie żyd się świecił pompka pracowała na sucho

Wtryski zapieczone (gaz jest sam w sobie pod ciśnieniem i dobrze idzie, za mało było jeżdzone na PB a gaz jest suchy i mogło zapiec)

Silniczek krokowy zarypany osadem.

Przepustnica może być też zaśniedziała czarnym nagarem.

Nieszczelny układ dolotowy od przepływomierza do przepustnicy.

Opublikowano
Przepływomierz może być gaz 2 giej generacji z niesprawnym przepływomierzem chodzi gites.

Zasyfiony filterek paliwa.

Niewydolna pompa paliwa (za małe ciśnienie daje) Jeżdzone było na gazie żyd się świecił pompka pracowała na sucho

Wtryski zapieczone (gaz jest sam w sobie pod ciśnieniem i dobrze idzie, za mało było jeżdzone na PB a gaz jest suchy i mogło zapiec)

Silniczek krokowy zarypany osadem.

Przepustnica może być też zaśniedziała czarnym nagarem.

Nieszczelny układ dolotowy od przepływomierza do przepustnicy.

Możesz mieć też rozstrojoną mapę wtrysków paliwa i zacznij od tego.

Odpinasz aku najpierwo - pozniej + przekrecasz kluczyk w pozycje tak jak by był odpalony poz. 2. spinasz klemy aku ze sobą na conajmniej 10 min. pozniej wyjmujesz kluczyk, wpinasz najpierw + pozniej -. I teraz po resecie musisz nauczyc komputer nowych map wtrysku tj; wlaczasz na biegu jalowym auto na PB na 5 min

gasisz 5 min czekasz

odpalasz znow na PB

i ruszasz na kazdym biegu do max az zacznie huczec i pozwalasz mu pozniej zwolnic do minimum. i tak powtorz ze 3 razy. nastepnie zgas niech odsapnie i znow wlacz go na 5 min na jalowym biegu niech pochodzi i daj znac jak lazi ;)

Opublikowano

czyli ogólnie rzecz biorąc, koszta mogą być dosyć wysokie?

samochód kupiłem z pewnego źródła, i miał być stan idealny;/ ech, dzięki za odpowiedź

----

jak tylko ruszę się z łóżka to będę musiał spróbować z tymi mapami, a czy tym czegoś jeszcze bardziej nie popsuje? :norty:

sorry za noobostwo, ale nigdy się mechaniką nie interesowałem, jako taką

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
czyli ogólnie rzecz biorąc, koszta mogą być dosyć wysokie?

samochód kupiłem z pewnego źródła, i miał być stan idealny;/ ech, dzięki za odpowiedź

----

jak tylko ruszę się z łóżka to będę musiał spróbować z tymi mapami, a czy tym czegoś jeszcze bardziej nie popsuje? :norty:

sorry za noobostwo, ale nigdy się mechaniką nie interesowałem, jako taką

rob ja zrobilem i teraz jakby odjelo mu 5 lat zycia moze sie tylko poprawic na lepsze. tylko zrob wg instrukcji dokladnie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

sorry, że odkopuje, ale miałem problemy z interentem i nie mogłem od razu odpisać.

Otóż zrobiłem wszystko wg. Twojej instrukcji - bez żadnego rezultatu...

po około 2 tygodniach zebrałem się w sobie i pojechałem na podpięcie pod kompa - no i bingo!!

okazało się, że 2 wtryski są na "zdechnięciu" ;/ (facet poradził mi, żebym wlał pełen bak paliwka<98> i zalał specjalny środek do czyszczenia wtrysków, zrobiłem tak, ale i to przyniosło, tylko znikomą poprawę - czyli czeka mnie wymiana wtyskiwaczy;/)

ps. może komuś się przyda ten temat

Opublikowano
sorry, że odkopuje, ale miałem problemy z interentem i nie mogłem od razu odpisać.

Otóż zrobiłem wszystko wg. Twojej instrukcji - bez żadnego rezultatu...

po około 2 tygodniach zebrałem się w sobie i pojechałem na podpięcie pod kompa - no i bingo!!

okazało się, że 2 wtryski są na "zdechnięciu" ;/ (facet poradził mi, żebym wlał pełen bak paliwka<98> i zalał specjalny środek do czyszczenia wtrysków, zrobiłem tak, ale i to przyniosło, tylko znikomą poprawę - czyli czeka mnie wymiana wtyskiwaczy;/)

ps. może komuś się przyda ten temat

bo to działa tylko jak masz niezapieczone wtryski bardzo ;)

wymiana wtryskiwaczy pierwszy raz zajela mi 3 godz a drugi raz jakbym mial to robic to mysle ze z 1.5 godz pamietaj o odkreceniu tej metalowej czesci nad dolotem bo bedziesz mial lepszy dostep do srub na kolektorze.

Opublikowano

Kolego wyczyść przepływomierz bo może go zacinać od osadu(tylko nie otwieraj plastiku u góry,czyść samo wnętrze z klapką), w nim jest też czujnik temperatury powietrza to też go przemyj delikatnie :) Potem przepłukaj sobie silniczek krokowy i reset kompa jak koledzy radzą - powinno pomóc :D

A wtryski zostaw na sam koniec, jak wyjdzie błąd dawkowania paliwa na kompie to dopiero rozbieraj i wymień, inaczej zbędna twoja robota.

"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano

czyli co radzicie mi zostawić na razie wtryski?

dodam, że właśnie dodatkowym objawem jest większe zużycie paliwa i dość widoczny spadek mocy na niskich obrotach (powyżej 3tys/min już jest w miarę dobrze).

chcialem do mechanika wstawić, żeby mi te wtryski zrobił, sam nie chce się w to bawić bo nigdy się w to nie bawiłem (chociaż z drugiej strony, gdybym miał jakąś instrukcję to myślę, że dałbym radę ;p) , ale mechanior życzył sobie 300PLN za sztuke (z montażem) - to wg. mnie lekkie przegięcie... u tego samego chciałem robić przednie zawieszenie (ale też chce 400PLN za jedną stronę;/ )....................

także dzieki za rady, popróbuje jeszcze z tym przepływomierzem i silniczniem krokowym.

Będę w domu dopiero w sobotę, także w sobote wieczorkiem spróbuje pogrzebać trochę w "niej" . :D

Opublikowano
wtryski na allegro cala listwa kupilem za 60 zl ktore nigdy nie widziały gazu. Świetnie mi chodzi teraz. naprawde nie potrzeba dużej wprawy zeby to wymienic.