Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie.

Mam problem z moją Zetką która ma zawieszenie z tyłu E36 Compact. Postanowiłem napisać tu bo E36 Compact jest popularniejsze niż Z więc i rozwiązanie problemu może być szybsze niż w dziale Z.

Byłem na geometrii, fachman powiedział że mam lewy tylny wachacz krzywy. Mam negatyw z tyłu /----\. Zbieżność tylnego prawego koła jest ok natomiast lewego już nie. Jest lekko \----\. Jak to w miarę sprawnie ogarnąć. Mam tarczę hamulcowe z tyłu, czy jak kupię wahacz od z3 compact to swobodnie będę mógł zamienić bęben na tarczę ?

Zawieszenie mam sportowe M oryginalnie z autem.

Jak jest w temacie ktoś z Krapkowic, ewentualnie okolic Opola to proszę o kontakt :D

Dzięki i pozdrawiam

Kupię kierunek biały, lewy do Z3
Opublikowano
Ale jest tam regulacja moze warto sprawdzic czy sie uda i czy napewno wachacz walniety :wink:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

Zbieżność jest regulowana w miejscu mocowania wachacza w progu.Luzuje się te 3 śruby i przesuwa całe gniazdo tulei w odpowiednią stronę.

No chyba,że już była próba regulacji.

Opublikowano

No faktycznie masz rację.Zagalopowałem się bez zastanowienia :oops: .

W takim razie pozostaje krzywy wahacz.Ewentualnie trafiona może być belka.

Kolega w E34 miałtaki sam problem i wymiana wahacza nie pomogła gdyż belka była krzywa.

Taniej wyjdzie zacząć od wahacza :cool2: .

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie :-)

Zawieszenie tylnie w Z3 jest z E36 Compact. Mam zawieszenie M-Technic i tarcze hamulcowe z tyłu. Będę więc szukał wahaczy z E36 1.8.

Pozdro :-)

Kupię kierunek biały, lewy do Z3
Opublikowano
z tego co mi wiadomo to Z3 tylko w wersji 4 cyl ma wahacze z compacta, w wersjach 6-cyl (czyli szeroki tył) wahacze są inne, pasują tylko z Z3 i nie ma zamienników, a ich ceny są baaaaardzo wysokie :/
Opublikowano
po lifcie,wszystkie zetki miały szeroki tył i wahacze były jednakowe.Różnica dotyczy wersji przed 1999 z silnikiem 4-cylindrowym
A little piece of heaven in my hands