Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Jestem szczęśliwym posiadaczem e60 535d z 2004r.

Ostatnio mina mi troszkę zrzedła, gdy uszczelniając układ wydechowy ( wymiana uszkodzonej plecionki na nową ) auto sie skastrowało i wyłączyło jedną z turbin.

Po podłączeniu kompa okazało sie:

1. zbyt wysokie ciśnienie spalin przed filtrem cząstek stałych,

2. błąd filtra cząstek stałych.

Pobuszowałem po forach i podpytałem tu i tam.

Efekt moich wywiadów - wyciąłem chwasta - DPF :-))))

Teraz tylko się zastanawiam, czy koniecznie muszę jechać wgrać jakiś program oszukujący ;) ( że niby nigdy nie było DPF lub wgrać specjalne ustawienia ECU, żeby nie załączał wypalania czegoś, czego nie ma).

Jestem z 3-miasta, gdzie najlepiej się na tym wszystkim znają i czy ktos ma jakieś zniżki ?

Na razie jeżdżę dalej, nic się nie świeci, auto [cenzura] lepiej niż kiedykolwiek, ale nie chcę mu krzywdy zrobić.

Proszę o dobre rady :padam:

Przyszłościowo będę chciał autko zchippować na jakieś 315KM, czy to dobry pomysł?

Gdzie najlepiej to wykonać w pomorskim i za ile to powinni mi wykonać?

Może ktoś ma jakieś dojście?

Pomóżcie :padam:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Musisz jechać do tunera żeby oszukał DPF tzn że wypalanie odbyło się 1km temu i jest zapchany w 0% :) przy okazji możesz zwiększyć moc . Jak nie oszukasz komputera to zajeździsz katalizator i kupa kasy pójdzie na złom ...
Kamil
Opublikowano

Właśnie dodatkowo usunąłem klapki w kolektorze ssącym.

Na razie w aucie nic się nie zaświeciło, chodzi normalnie.

Z rana przy pierwszym odpaleniu ma lekkie huśtawki obrotów - ledwie wyczuwalne.

Mój mechanik był w tym tygodniu na szkoleniu z common-raili i doradził mi, żebym wyłączył programowo także tego dpf-a, dzięki temu przedłużę żywot mojego silnika.

Ekologia - wrogiem długożywotności!!!!!

Auto dotychczas jeździ normalnie.

Pałuję je trochę - testuję :super: - pali około 18/100 nie za mało, ale mam krótkie odcinki i nie żałuję :]

Zaczynam odkładać na program wyłączający dpf i chipp :hurra:

W V-techu Kosakowo krzyknęli mi za te 2 programy 3000 po promocji niby, ma ktoś tam jakieś wejście????

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
ja znalazłem oferty za taki pakiet po 1,8k pln , ale to była cena grupowa ... 12 osób z tym samym motorem pojechało na to także wszystko sprawnie szło :)
Kamil
Opublikowano
..prawie w każdą sobotę mamy grupowe wycinanki z chipsami :mrgreen: ..tak na przemian, Ople, Fordy, Peugeoty ..w BMW są zbyt solidne filterki aby taką grupę stworzyć..ale pojedynczo i tak ceny na chipsy i DPF-y są promocyjne... da forumowiczów :wink:
  • 7 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
Opublikowano
Po 1 to nie kazdy komp widzi brak pdf. Po co wgl go wycinałes ? osłuchałes sie jakies debili z forum moped 50... sa srodki do czyszczenia pdfa. Nie jest to łatwe w zrobieniu bo nie raz bedzie ci dymic a co najgorsze lubia pasc wtryski ;/
  • 3 tygodnie później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Dokładnie :cool2: Co jakiś czas wpuszcza się chemię i pozamiatane :mrgreen:

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań