Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.mam pytanie do uzytkowników e34 520 automat rok 1995.a mianowicie jade jutro oglądać takowy samochód,ma przebiegu 193,121 KM.wewnątrz jest bez zastrzezeń,zewnątrz tez ok,ale po czym poznac czy skrzynia nie jest zajeżdzona,no i na co generalnie zwrócić uwage pod maską?prubowałem coś znalezc coś na ten temat,ale wszedzie lipa,a czas goni.dziekuje za jakiekolwiek opinie
Opublikowano
Jeżeli auto będzie zimne, to zobacz czy nie za długo trwa zanim zmieni bieg z 1 na 2... Po rozgrzaniu zwróć uwagę czy nie szarpie przy zatrzymywaniu czyli przy zmianie z 2 na 1. I ogólnie czy zmiana biegów nie powoduje szarpnięć itp...
Opublikowano

zapytaj kiedy był zmieniany filtr oleju i olej w skrzyni,jeżeli powie że nigdy to rezygnuj.I nie słuchaj bajek typu że nie zmienia sie w tych skrzyniach oleju.Sama skrzynia powinna gładko zmieniać biegi,bez szarpnieć i zgrzytów.Sprawdz wszystkie tryby(sportowy,ekonomiczny i zimowy) pracy oraz przy ruszaniu zobacz przy jakiej wartości obrotów auto zaczyna toczyć się.Jeżeli masz możliwośc sprawdzenia auta z kanału to zobacz czy skrzynia nie ma wycieków,tak samo sprzegło hydrokinetyczne

teraz kwestia pod "maską".Podstawą jest to żeby silnik był zimny bo wtedy będziesz wiedział jak odpala,czy coś klekocze(popychacze) oraz w jakim stanie są uszczelniacze.Po odpaleniu na zimnym obroty mogą byc w granicach 1200 lecz wraz z pracą silnika powinny spadać do około 800.Jeżeli auto przy odpaleniu kopci na niebiesko lub coś w ten deseń i po nagrzaniu przestaje oznacza ze uszczelniacze są już do wymiany.

Sprawdz czy są wycieki oleju,stan oleju,oraz jego konsystencje i barwe(możesz też sprawdzić zapach,nie powinien śmierdzieć).Zobacz na śruby przy silniku(kolektor,osłony itd) czy wskazuja na zużycie i na to że auto było często naprawiane.

Kolejną sprawą są często odpinane kostk od czujnika położenia przepustnicy,sondy lambda,krokowca czy też przepływki.Zobacz czy na pewno są podłączone.Jak już to sprawdzisz przy silniku-przejedz się autem,ale zrób tak koło 20-30 km,aby sprawdzić czy silnik trzyma temperature itp.Następnie podnieś maske i dodając gazu sprawdz wisko(powinno szybciej chodzić i głośniej niż zaraz po odpaleniu).No to chyba na tyle z takich podstawowych rzeczy hehe

Opublikowano

Ok.dzieki za podpowiedz.mam nadzieje ze bedzie ok,bo wyglada naprawde super.W koncu przestane pozyczac od zony scenica

:oops: :lol:

Opublikowano
mam nadzieje ze bedzie ok.dzieki za podpowiedzi.a tu jest moja? nowa furka:http://www.carzone.ie/search/BMW/5-Series/201032199191526/advert?channel=CARS