Skocz do zawartości

316i m43 na zimnym nie chce odpalac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,zakupilem niedawno bmw,ktore ma problemy z odpalniem jak postoi cala noc na dworzu to nie chce zapalac. Zapala z trudem za okolo 7 razem. Po odpaleniu i dodaniu gazu nie chce wchodzic na obroty i gasnie. Odpalam jeszcze raz i jak pochodzi chwile (2min) na obrotach wolnych(nie faluja itd)to wszystko jest normalnie. Nie dusi sie nie szarpie w czasie jazdy.

Wczesniej problemem bylo odpalanie na cieplym silniku (trzeba bylo ja krecic okolo 10s i dopiero odpalala wchodzila na 1500 obr/m pozniej 300obr/min lub gasla a dopiero pozniej łapała 800 i ok. Wyczytałem na forum ze dobry warsztat jest na ul.Rzemieslnikow w W-wie podjechalem tam podlaczyli pod komp i wyszedl blad czujnika temp. pod kolektorem. Wymienilem prewencyjnie 2 czujniki (jeden do zegarow,drugii do komp) oraz swiece. Zaplacilem 550zł i stracilem caly dzien urlopu na zadanie! Czujniki byly nowe ale nie ori jeden pasowal od opla drugi od bmw. W kazdym razie nr byly takie same. Komp juz nie odczytywal bledow ale dalej tak zapalala ciepla jak i zimna. Wstawiłem do drugiego speca w W-wie i po calym dniu walki (robocizna 300zł) doszedl ze uszkodzony byl zawor podcisnieniowy (lala sie do niego benzyna). Po wymianie na nowy ori silnik na cieplym odpala idealnie,nie faluja obroty przy odpalaniu itd !!! Sprawdzone zostaly takze przewody zaplonowe i sa ok. Ale po nocy schodze do auta i tak jak wyzej pisalem zapala za 7 razem. Po rozgrzaniu problem znika. I tu prosba do forumowiczow:

1Czy ktos moze miał podobny problem jak sie z nim uporal?

2Czy ktos moze polecic dobry,solidny warsztat w W-wie lub okolicach!

Wydałem juz prawie 1000zł i jak tak dalej pojdzie to zbankrutuje! Czy moze to byc wina sondy lambda,czujnika krokowego,przeplywki,czujnika polozenia wału? Co mozna kupic z w/w czesi w zamienniku lub uzywane a co koniecznie ori bo juz jestem gotowy powymieniac te wszystkie rzeczy chociaz komp nie odnotowal ich usterek. Za wszystkie rady dziekuje i jezeli temat byl poruszany to przepraszam. Pozdrawiam

Opublikowano
wyjmij i wyczyść krokowca.Miałem takie same objawy co prawda nie w Bmw,ale u mnie pomogło.A to tylko chwila roboty no i puszka wd40 i troche benzyny ekstrakcyjnej
Opublikowano

sprawdz regulaor cisnienia na listwie wtryskowej

sprawdz sonde lambda

i jak kolega wyzej silnik korkowy

i wszyskie przewody gumowe. moze lewe powietrze zasysa

Opublikowano
Dzięki koledzy za rady ale dałem ciała. Z tytułu ze bmw nie mam na co dzień nie sprawdziłem przepławki. I po odłączeniu kostki silnik nadal pracuje także najpierw ją wymienię. A jak nie pomoże to sprawdzę w/w.