Skocz do zawartości

e38 750 nie zawsze odpala na zimnym, oraz skrzynia biegow!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam e38 750 i mam taki problem ze podchodze do auta zimnego i jest dzien ze odpala ze strzala i jest ok innym razem przychodze i wogole nie odpala albo po kilkunastu przekreceniach, zawsze stawiam prawa strona na chodniku i jest przechyl, myslalem ze moze malo paliwa bylo i nie dochodzilo, ale teraz pilnuje i jest caly czas min pol zbiornika, dzisiaj chcialem zaprogramowac centralny zamek i odblokowac tv i nie chciala wogole odpalic, nic. Zostawilem ja i zobaczze jutro, ale prosze o pomoc.

Skrzynia biegow; ladnie i plynnie przezuca biegi, lecz jadac w miescie nie cisnac jej bez sportu jest tak ze nie jedzie ekonomicznie nawet jak ja glaszcze po gazie tylko powiedzmy ruszy zmieni bieg i na tym biegu juz caly czas kreci na wysokie obroty do odciecia dopiero laskawie zmieni bieg i to bez sportu, szlag mnie trafia. Moze wiecie co to moze byc.

Swoja droga stosowalem sie do wskazowek na forum odnosnie programowania pilota centralnego zamka i nie zadzialalo, patent byl z e46 ale to chyba roznicy nie ma. Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Skrzynią biegów rządzi sterownik (komputer). Do skrzyni dochodzi wiazka kabli i oczywiscie wtyczka zobacz co tam sie dzieje, nie zaszkodzi tez podpiac sie pod diagnostyke moze cos madrego pokaże.
Opublikowano

W minionym tygodniu mialem to samo z odpalaniem silnika, skonczylo sie laweta i warsztatem (MCars w Zabkach przed Warszawa).

Okazalo sie, ze komputer resetowal wpis z kodem klucza do samochodu w chwili gdy zaczynalem krecic rozrusznikiem.

Problem byl czysto programowy, komputer zostal wyjety z auta, w serwisie zresetowano wpisane oprogramowanie, wgrano je na nowo, zaprogramowano kluczyk i wlozono kompa do auta. Silnik odplil od 1 dotkniecia.

Skrzynia jest sterowana kompem skrzyni biegow, ktora to wspolpracuje z kompem silnika. Jesli ten nawala to skrzynia rowniez moze sie dziwnie zachowywac.

Pozdrawiam, Jacek