Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

W moim e30 (rok 1988) brak jest wiązki do obrotomierza (do licznika dochodza tylko dwie wiązki: niebieska i biała, a jest jeszcze miejsce na żółtą kostkę-dogmiewam, że tej brakuje).

Kabel z cewki do obrotomierza mogę sobie sam poprowadzić ale jeżeli ktoś by mnie wspomógł schematem, gdzie podłączyć owe kabelki (w liczniku), byłbym wdzięczny.

Kopeer

--

to mój pierwszy raz

Opublikowano

Żółta wtyczka w liczniku w E30 służy do podłączenia wiazki do borda, i nie jest Ci w niczym potrzebne szukanie czegoś, aby tam wpiąć.

Impuls do pracy obrotomierza jest doprowadzony w każdej E30-ce do licznika i nie ma potrzeby ciągnąc dodatkowego przewodu.

Problem dlaczego obrotomierz Ci nie funkcjonuje tkwi w liczniku. Jeśli załozyłeś sam zegar obrotomierza do licznika w którym go nie było wogóle to trzeba jeszcze zmienić płytę główną, gdyż na Twojej nie ma układu do sterowania obrotomierzem i ekonomizerem.