Skocz do zawartości

320i 97r silnik wpada w wibracje przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie

zauwazylem od jakiegos czasu ze przy wolnym ruszaniu(np. w korku) silnik wpada w drgania, daje sie to wyczuc na pedale sprzegla.

wyglada to tak:

ruszam-silnik wpada w wibracje, podjezam kawalek wciskam sprzeglo i slychac klekot, ciezko to opisac ale brzmi niepokojąco.

drugi problem:

jestem po wymianie sworzni ( meyle), amorkow(bilstein) koncowek drazkow(meyle)

ostatnio przy wpadaniu w jakies nierownosci na drodze zauwazylem ze auto plywa, tzn daje sie odczuc ruchy w bok calego nadwozia, zastanawiam sie czy to nie wina tulejek wahacza bo tylko tego nie wymienilem. Dodam jeszcze ze zawieszenie bylo oryginalne od nowosci

jeśli ktoś jest w stanie mi coś poradzić z góry dzieki.

pozdrawiam

Opublikowano

co do ruchów w bok,sprawdz stabilizator,jego gumy i łacznik.jak bedą wybite tulejki to swobodnie poruszysz kołem do przodu i do tyłu(można podnieść auto na lewarku)

Co do wibracji,powiedz czy silnik wtedy pracuje równo?Może nie pracować na niskich obrotach na któryś cylinder lub też poduszki już są do wymiany-warto sprawdzić te od silnika,skrzyni,tłumik drgan wału i jego podpore

Opublikowano
właśnie cala ta sytuacja sprawia wrazenie jakby nie mial mocy na niskich obrotach, przydusza sie lekko, zastanawialem sie czy to nie wina sprzegla- jak wiadomo w tym silniku jest dwumasa. Na biegu jalowym silnik chodzi rowno, podczas jazdy takze.
Opublikowano
Jeśli ewidentnie czujesz że go przydusza i wibruje to tak jak kolega wyżej pisal nie pali na jakiś cylinder bardzo realna opcja kumpel w 325 to przechodził auto wogóle nie szło. pozdro