Skocz do zawartości

318is nadmierne zużycie oleju silnikowego ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

zakładam ten temat ponieważ niepokoi mnie zużycie oleju w mojej bmce (e36 140kucyków) . Otóż na trasie 650km (powrót z wakacji, autostrada - momentami 180km/h - 200km/h) z silnika ubyło ok 200- 300ml oleju. Silnik nie jest zajechany, ma 195tys km (100% autentyczny przebieg), zalewam olej castrol 10w 40. Napiszcie czy macie takie zużycie oleju, i jaki lejecie olej ? Doradźcie coś - dodam, że auto jest na instalacji sekwencyjnej . Zawsze leje gaz na dobrych stacjach typu statoil, bp czy bliska. napiszcie czy takie zużycie jest normalne czy trzeba sie niepokoić pozdrawiam

________

Poprawiłem tytuł. Proszę zapoznać się z formatem tytułowania wątków i regulaminem forum. Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Opublikowano
U mnie m42 wciaga od wymiany do wymiany(10tys) ok 1,0-1,5 litra oleju.Jezdze juz pare lat tym autem,caly czas na polsyntetyku i praktycznie caly czas ma identyczny pobor oleju.Wogole sie tym nie przejmuje.
Opublikowano

U mnie między wymianami dolewam jakiś 1 litr.

Zmieniłem po zakupie samochodu castrol na Mobil ,silnik ciszej chodzi.

Odkąd castrol popsuł silniki w Toyotach VVTi zapiekały się pierścienie, nie jeżdżę na tym oleju.

Opublikowano
Czasami olej lubi ubyć jeżeli zrobi się dłuższą trasę gdy na co dzień jeździ się na krótkich odcinkach. W moim przypadku ostatnio zrobiłem trasę 2tys km i po dotarciu na miejsce musiałem dolać dobre 0,5l - trochę się zdziwiłem bo nie sądziłem że będę musiał zrobić taką dolewkę. W drodze powrotnej (taki sam styl jazdy i odległość) silniczek nie wziął już ani setki oleju - jak było na max tak jest do tej pory.
Opublikowano
Kolego jeśli bierze olej to musi być jakaś przyczyna. Sprawdź czy nie czuć wyraźnie oleju w spalinach. Często przyczyną są uszczelniacze na zaworach. Jeden z nich może delikatnie przepuszczać i stąd te ubytki w oleju. Zdrowy silnik nie powinien brać oleju. Jeśli masz instalację LPG to mogło dość do zurzycia pierścieni olejowych na tłokach a to wstęp do remontu silnika. :?
Opublikowano

W sam raz Ci bierze, znaczy że dobrze smarowany :mrgreen:

Ja gdy jeździłem valvoline 10w40 tak jak kolega wyżej poleca zjadał mi więcej oleju niż ELFa :P

Opublikowano

Mój 320i nie bierze z kolei ani grama. Jestem zaszokowany, bo auto ma ponad 330 tyś km przebiegu. Silnik chodzi gładziutko i nie słychać żadnych zaworów.

Potwierdzam, że Valvoline Maxlife jest olejem bardzo dobrym. Choć stukania przez pierwsze 1,5 sekundy na zimnym silniku nie zniwelował (wcześniej Helmut lał Q8)