Skocz do zawartości

316i Wysoka temperatura ale nie przez uszczelke i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem i nie wiem o co chodzi. Odpalam auto, jadę, po 5 min wskaźnik temperatury staje na połowie ale po nastepnych 5 podnosi sie i idzie az do czerwonego. ale jak włącze ogrzewanie to schladza sie do polowy i tam pozostaje(jak tylko wylacze ogrzewanie idzie do góry)

Wentylator sie nie włącza jak jest wysoka temperatura natomiast włącza sie jak odłącze kostke od czujnika temperatury ale nawet jak chodzi wentylator na maxa to i tak go nie schladza do polowy, jedynie jak włącze ogrzewanie to jest ok

Byłem wczoraj u mechanika i robił mi test chemiczny czy walnięta jest uszczelka pod głowica ale nie jest. nie kopci na biało woda nie ubywa i jest czysta, nie ma mazi pod korkiem oleju.

Nie wiem juz sam co jest grane zastanawia mnie pompa wody ale wolalbym sie upewnic przed zakupem kolejnej nowej czesci

Wymienilem już termostat, czujnik temperatury oraz wentylator chlodnicy.

Z góry dzieki za podpowiedzi

Pozdrawiam

Opublikowano
Odpowietrz PRAWIDŁOWO i DOKŁADNIE układ, bo zapowietrzony takie klocki robi, a na wysilonym silniku (np tor) rozwala przewody :D
Opublikowano
Odpowietrzać należy nawet kilka razy pod rząd... Jak jest silnik nagrzany to odkręć śrubkę na taki X i czekaj jak wyjdzie powterze, a pojawi sie płyn... Poźniej jka ostygnie, uzupełnij płyn i po nagrzaniu znowu odpowetrzanie, aż do momentu gdzy już nie leci powietrze...
Opublikowano
Odpowietrzać należy nawet kilka razy pod rząd... Jak jest silnik nagrzany to odkręć śrubkę na taki X i czekaj jak wyjdzie powterze, a pojawi sie płyn... Poźniej jka ostygnie, uzupełnij płyn i po nagrzaniu znowu odpowetrzanie, aż do momentu gdzy już nie leci powietrze...

Tak wasnie zrobilem. Po zagrzaniu odkrecajac te srubke leci plyn czyli odpowietrzylem dobrze i dalej to samo

Opublikowano
Termostat założyłeś na bank dobry? Moze jest jakiś uszkodzony...? A jak temp idzie powyżej nominalnej (odchyla się w prawo wskazówka) to węże od chłodnicy masz ciepłe, gorące...? Jeśli nie to termostat nie otwiera ci dużego obiegu lub chłodnica zabita...? Przegrzewa ci się na postoju czy podczas jazdy?
Opublikowano
Termostat założyłeś na bank dobry? Moze jest jakiś uszkodzony...? A jak temp idzie powyżej nominalnej (odchyla się w prawo wskazówka) to węże od chłodnicy masz ciepłe, gorące...? Jeśli nie to termostat nie otwiera ci dużego obiegu lub chłodnica zabita...? Przegrzewa ci się na postoju czy podczas jazdy?

Termostat jest nowy. węże gorące. a przegrzewa sie i na postoju i w czasie jazdy. chłodnica była wymieniana w zeszłym roku. ale sprawdze czy sie cala nagrzewa.