Skocz do zawartości

[e36] 316i po czym rozpoznać że skrzynia jest zużyta ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wydaje mi się , że jest to wina synchronizatorów . Mi ciężko wchodzi jedynka ale jak się nagrzeje pożądnie skrzynia to wchodzi bez problemu a jak jest zimny to najpierw dwójka i jedynka wejdzie bez problemu.
Opublikowano
No a u mnie własnie non stop szlabany. Czyli widać po prostu skrzynia jest już "wy je bana z trampek" jak to mówi dzisiejsza młodzież. No nic... póki da się jeździć w miarę normalnie to będę ją eksploatował do końca aż zacznie zgrzytać piszeć i żygać olejem. Wtedy podmienie na innego grata bo nic innego nie pozostaje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję wszystkim forumowiczom za zaangażowanie w temat i wszelakie wskazówki. Proszę nie zamykać topica bo jeszcze pozostają oględziny miechanizmy zmiany biegów. Dam znać gdy oficjalnie dostane potwierdzenie że skrzynia odchodzi do tamtego świata. Jeszcze raz dzięki.
Opublikowano
Coraz gorzej sie jezdzi z tą skrzynią na prawde... dwójke jak wrzucam to już tak jakbym ruszał drażkiem wbity w ziemię obtoczoną ciężkimi kamieniami (tak obciera)

Co Ci obciera? Przy wbijaniu biegu nie ma prawa być słychać żadnego dźwięku, chyba że zgrzyt jak są posadzone synchronizatory. Może faktycznie przy wbijaniu gałki wycisnąłeś dźwignię z "jabłka" i teraz ociera Ci o wał napędowy. Taki zabieg spowodowałby zmianę długości dźwigni i inne przełożenie skoku lewarka, a w efekcie trzeba by było używać dużo większej siły przy wbijaniu biegów. Zdecydowanie mniej pisz, a więcej działaj. Czepiłeś się tego oleju, a może sam namieszałeś. Sprawdzaj po kolei wszelkie pomysły.

Opublikowano
Źle zrozumiałeś/źle napisałem (niepotrzebne skreślić). Obcieranie CZUJĘ na drążku przy wbijaniu biegu (tak jakby wlasnie drążek o coś obcierał). Dobrze, w takim razie oleju nie zmieniam. Kolega wyżej też już napisał że olej który mam zalany jest olejem dobrym czyli to nie jego wina i już koniec tematu. Napisałem przecież że jadę jeszcze tylko na kanał sprawdzić ten mechanizm o którym pisaliście i już będzie wszystko jasne!