Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie śmierdziało mi z wlotów powietrza więc kupiłem jakiś preparat firmy Plak do oczyszczania wlotów .

Napsikałem takiej aktywnej piany do każdego z wlotów i niestety jest gorzej niż wcześniej , teraz śmierdzi okropnie chemią .

Macie jakiś pomysł na to jak usunąć ten smród ???

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najlepiej zlecić porządny serwis klimy. Chociaż ja w obecnej e46 (z resztą w poprzedniej też) miałem taki problem, że uszczelka pod podszybiem tam, gdzie są otwory na wycieraczki, sparciałą i przepszczałą wodę. Po deszczu zawsze miałem wilgotny filtr kabinowy, a w konsekwencji bardzo miłe zapachy z nawiewów. W takim przypadku wymiana filtra pomaga do pierwszego deszczu, po uszczelnieniu podszybia wszystko wróciło do normy.

To tylko jedna z możliwości, sprawdzić nie zaszkodzi.

BTW: moje doświadczenia z preparatami w sprayu są takie, że ogólnie szkoda kasy. To tak, jakbyśmy prysnęli odświeżacza do lodówki, zamiast ją raz na jakiś czas po prostu umyć. Ja już się w te środki do samodzielnego czyszczenia nawiewów nie bawię, oszukiwanie samego siebie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
miałem podobny problem. napchało mi sie lisci przed filtrem kabinowym w innym aucie. dostało lekko wody i pojawił sie okropny zapach. doszła do tego jeszcze wyzsza temperatura i była tragedia. wyczysciłem filtr kabinowy i nagrzewnice i było wszystko SUPER :)
  • 5 tygodni później...
Opublikowano
Nie polecam też ozonowania (mimo wszystko jest to wolny rodnik, zaproszenie dla nowotworów), moim zdaniem sensowne jest tylko załatwienie tego ultradźwiękami albo dokładny demontaż i czyszczenie mechaniczne.
Powyższy post odzwierciedla jedynie prywatne poglądy i stan wiedzy autora, zatem nie musi on opisywać stanu faktycznego. Autor nie bierze odpowiedzialności za skutki decyzji podjętych w oparciu o niniejszy post.
  • 4 tygodnie później...