Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie. I to już od dłuższego czasu. Byłem w warsztacie samochodowym, u elektronika i dalej nie wiem co to moze byc. W warsztacie nakierowano mnie na zużyte łożysko alternatora, pojechałem do kolegi eletktonika zrzuciliśmy pasek klinowy i obrkęcaliśmy najpierw rolką napinająca a potem rolką alternatora. Napinająca nie wydawała żadnego dźwięku, alternatorowa wydawała ledwo słyszalny pisk ale bardzo słaby i nie porównywalny do dźwięku jaki wydobywa się z silnika. Dźwięk ten jest głośny i słyszalny nawet z zamkniętą maską. Przypomina on jakby nie wiem... ciężko mi to w zasadzie nawet opisać... taki głośny SZUM połączony z dźwiękiem jakby metalicznym... próbowałem się przyszłuchać dokładnie skąd dochodzi i udało mi się ustalić tylko tyle że albo faktycznie z alternatora (lecz elektronik stwierdził że alternator jest jeszcze w dobrym stanie i to raczej na pewno nie z tego) albo z takiego miejsca na górze silnika zaraz przed tym takim lewarkiem za który się pociąga jak chce się zwiększyć obroty silnika. Dodam tylko że pasek był wymieniani i rolki napinające i naprowadzające również...

http://img807.imageshack.us/img807/1452/117921.jpg

Opublikowano
Szumieć mogą wszystkie elementy napędzane paskiem klinowym. Zdejmij pasek i zapal na chwilę silnik. W ten sposób określisz czy winny jest któryś z elementów nim napędzanych, czy to coś z silnika. Po założeniu paska powoduje on napięcie łożysk więc słychać szum. Kręcąc ręką może być ciężko zlokalizować uszkodzone łożysko. A pompę wody sprawdzałeś?
Opublikowano
Pompy wody nie sprawdzałem. Podjadę do jakiegoś warsztatu żeby faktycznie zdjeli ten pasek. Mam jednak nadzieje ze to nie będzie silnik bo wtedy diagnoza będzie dla mnie oczywista (rozrząd). Odpiszę jak sie dowiem coś już więcej!