Skocz do zawartości

523i M52B25TU, jaka moc alternatora na wolnych obrotach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie Jak w temacie, tzn. jaką moc, ile amper daje alternator w tym aucie? Chodzi mi o parametry na wolnych obrotach oraz na obrotach nieznacznie podniesionych. Nieznacznie tj. 1000-1200 obr/min. Ewentualnie jak zmierzyc te wartości?

Parametry te są mi potrzebne do tego, by podłączyc do akku zewnętrzny odbiornik dużej mocy, pytanie brzmi jak dużej, aby akumulator podczas pracy auta na wolnych obrotach się nie rozładował. np szybka ładowarka rc albo dwie ładowarki.:)

Opublikowano
jaką moc/prąd pobiera ta ładowarka i jak długo?
Opublikowano
na wolnych obrotach prąd alternatora to jakieś 40 max 50% wartości maksymalnej prądu. Sprawdź jaki masz alternator i wszystko wiesz...
Opublikowano
Mam ładowarke, która max bierze 5A, ale interesuje mnie, czy moge bezpiecznie podłączyc do akku obciążenie do 7A?
Opublikowano

Przypuszczam, ze wartosci pradu, ktore to podales, nie sa znaczacym obciazeniem dla ukladu elektrycznego.

Najlepiej podlacz woltomierz do akumulatora i monitoruj napiecie. Jezeli bedzie wiecej jak 13.5-13.7V, to akumulator nie bedzie rozladowywany.

Mysle nawet, ze bedzie okolo 14V.

7A to ulamek wydajnosci pradowej alternatora i nie zawazy w ogolnym bilansie, nawet na obrotach jalowych.

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano
taki prąd jak potrzebujesz to zapodawaj pod gniazdo zapalniczki swobodnie! masz tam bodaj bezpiecznik 30A i spoko da radę!!