Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Własnie stalem sie posiadaczem e39 535 98 rok i prawde mowiac mam kilka pytan na ktore nie znalazlem odpowiedzi na forum

pierwsze to takie :

mam w niej ta chyba tzw mala nawigacje tylko ze, niemiec wyciagnal ta puszke z bagaznika, zostaly po niej tylko 3 kabelki(w tej skrytce w bagazniku gdzie narysowana jest zmieniarka, tak??) i to normalne ze nawet nie moge wlaczyc radia i np kasety (wyswietlacz tez sie nawet nie wlacza)??? wystarczy ze kupie ta puszke(co ona zawiera, tuner radia,tv??), co mam jeszcze sprawdzic, co mogl jeszcze dziad wyciagnac?? wiem ze wyciagnal jeszcze antene od gpsu, i za te dwie rzeczy opuscil cena o 500 euro, jak podlacze ta puche to powinno wszystko dzialac??? Dostane te komponenty za 500 euro??

drugie pytanie to czy da sie zrobic cos z tym wyswietlaczem pod zegarami, bo gubi mi kilka pixeli, mysle ze wiecie o co chodzi,

pozdrawiam wszystkich

Opublikowano
W bagażniku jest kilka "puszek" do nawigacji - trudno powiedzieć, co wyciagnął, czy tylko jedną, czy więcej. Będę po 10 października, to mogę Ci pomóc, w tej chwili niestety narazie nie będę zaglądał raczej na forum. Mogę Ci też pomóc uzupełnić brakujące elementy ... Możesz zrobic fotkę tego co jest w bagażniku i mi przesłać na maila, to może jutro jeszcze będę miał chwilę na odczyt maili ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
a ja mysle ze wyciągnoł Ci MKIII lub MKII bo to było na wierzchu. koszt MKIII to ok 650-600zł pogadaj z sebastem co do anteny to pewnie chodzi o tą na dachu tak? to była antena od GSM wiec nawi pownna chodzić
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ale w e39 chyba nie bylo nigdy tzw. malej nawigacji?? Zawsze byl monitor, na poczatku produkcji 4:3, a pozniej 16:9. Mala nawigacja czyli Bussines byla w e46.

pozdrawiam

LK

Opublikowano

Ta "mała" nawigacja co była w E46, to się nazywa radionawigacja (nie koniecznie business ...) - w E39/38 itd. faktycznie jej nie było. Radionawigacja bywa też w X3.

W E39/38 X5 "mały" monitor był do 2000 roku, a od jesieni 2000 roku był monitor 16:9

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano

odswierzam temat, tak wiec mala nawigacja czyli poprostu nawigacja z malym ekranem czyli tym 4:3

zabieram sie za podlaczenie tego ale juz widze ze mam troche kabli poobcinanych

na poczatek moge prosic by ktos mi opisal taki schemat blokowy co do czego powinno byc podlaczone i mam 4 puszki w tym dwie to zmieniarka i cd do navi, jedna to jakis wzmacniacz i jak to powinno isc mniejwiecej i gdzie ida jakie kable, narazie znalazlem cos po prawej stronie pod tylna kanapa, wyglada ze jest tam cos od glosnikow bedzie wam latwiej jesli zapodam fotki??

z tylu po rawej stronie w bagazniku mam tylko 2 kabelki i wtychki nie pasuja mi do kompletnie niczego, to tak w skrocie, mysle ze majac jakies pojecie na temat elektroniki i z wasza pomoca uda mi sie w koncu wlaczyc ten piekny monitor. Pozdrawiam

Opublikowano
mala korekta, mam 5 puszek, jedna to zmieniarka, druga to ta do plyt z nawigacja, 3 to jakis wzmacniacz, a 4 ma jakis czytnik na karte jakas, i 5 wielkosci zmieniarki, mozecie mi choc powiedziec co do czego sie podlacza????
Opublikowano
mala korekta, mam 5 puszek, jedna to zmieniarka, druga to ta do plyt z nawigacja, 3 to jakis wzmacniacz, a 4 ma jakis czytnik na karte jakas, i 5 wielkosci zmieniarki, mozecie mi choc powiedziec co do czego sie podlacza????

Skontaktowaliśmy się na priv, ale tu więcej napisałeś, to odpiszę.

3 - to pewnie wzmacniacz audio - jeżeli taki już masz, to nie potrzebujesz, jeżeli nie, to na razie go sobie darujmy, bo może być z nim więcej roboty niż z samą nawigacją ...

4 - to centralka telefonu - jeżeli masz telefon, to go nie potrzebujesz, jeżeli nie, to potrzebujesz jeszcze okablowanie i słuchawkę z podłokiennikiem oraz antenę

5- to nie wiem, za mało szczegułowy opis ... może tuner radia ...

Ale proszę o kontakt na priv, a najlepiej przez GG ...

Stronka

Opublikowano

Ok zrobilem zdjecia dla potomnych jakby ktos kiedys tego samego szukal, tego co mam do tej nawigacji(podobno jest to komplet bez monitora???), zeby byla pewnosc to zalaczam takze zdjecie tego monitora w kabinie, znalazlem jakies poobcinane kable pod tylna kanapa, jeden koncentryk znajduje sie takze pod listwa burty w bagazniku, takze jest obciety, ciekaw jestem tylko czy monitor powinien byc "martwy" tzn czy nie powinno i tak suie go davc wlaczyc nawet kiedy nic nie ma w bagazniku itd, mi nie swieci sie nawet podswietlenie, pozdrawiam i bardzo dziekuje za wszelkie sugestie.

http://img497.imageshack.us/img497/5663/dscn22131uz.th.jpg http://img497.imageshack.us/img497/2042/dscn22088wv.th.jpg http://img497.imageshack.us/img497/6443/dscn22109rw.th.jpg http://img492.imageshack.us/img492/3195/dscn22147yx.th.jpg http://img489.imageshack.us/img489/8959/dscn22178ys.th.jpg

Opublikowano
wiec wszystko masz co potrzeba masz czytnik mkII (lubMKI) ale raczej MKII masz w bagazniku takie dwie kostki w koloru niebieskiego a druga czerwony lub taki wisniowy wręcz. Jesli tam to podłacz MKII(ten czytnik gdzie wkładasz płyte nie myl z zmieniarką) podłacz pod te kostki i powinno się zaświecić jeśli nie to będzie coś z instalacją, mówisz ze jest coś odcięte na słupku? jakiś kabel koncentryk? to chyba kabel do jakiej anteny(być moze GPS-u lub wzmacniacza antenowego TV a moze telefonu). co do monitora to on będzie martwy nawetnie będzie podświetlany jeśli nie podłaczysz tego MKII(bedzie poprostu czarny) powiedz mi czy działa Ci radio?
Opublikowano
No niestety radio mi nie dziala bom nawet nie wiem jak je wlaczyc, ale wydaje mi sie ze ta wiazka ktora zfotografowalem pod tylna kanapa to jakies kable do glosnikow tak wiec nie ma nawet fizycznego polaczenia miedzy glosnikami a radiem, co do instalacji to te wtyczki co pokazalem zdjecia to jedyne ktore mam po prawej stronie bagaznika niestety :( :( :(
Opublikowano

1. Z tego co zrozumiałem, to kolega w bagażniku nie ma kostek, bo ma wyciętą instalację (jak widać na fotce) pod tylną kanapą).

2. Zrób jeszcze fotkę, tego co masz w bagażniku po lewej stronie pod tapicerką.

3. Brakuje jeszcze tunera radia, ale może ono jest właśnie tam po lewej stronie w bagażniku ...

4. Ta wiązka co jest ucięta (na zdjęciu), to nie tylko kable do głośników, ale także do monitora.

5. Możnaby to wszystko "połatać", ale musiałby to zrobić najlepiej jakiś spec - ja ze swojej strony, mogę Ci podesłać schematy - jeżeli jesteś w tym biegły, to sobie poradzisz, tak samo dobry (ale naprawdę dobry ...) elektryk sobie też z tym powinien poradzić.

6. Jeżeli nie chcesz się pchać w "łatanie", to mam taką kompletną wiązkę do E39 ...

7. Zmieniarkę masz do E38 - jest raczej za duża aby ją wcisnąć do E39 - chyba, że jakimś "domowym" sposobem, a jeżeli to jest starszy typ ... to w ogóle jej nie podepniesz.

8. Zrób jeszcze dokładniejsze fotki wszystkich elementów od strony wtyczek (czytnik i zmieniarka)

Stronka

Opublikowano
w sumie to sebast jak by dostał schemat z kolorami kabli to moze by jakoś powolulutku :P doszedł ale musiał by poświęcić troche czasu ale fakt kable są chyba faktycznie od monitora. swoją drogą komu to przeszkadzało ze tak okaleczył to autko to chyba lepiej jak by sobie wzioł radio czy tam MK niz wyciąć instalacje zresztą do czego ona mu się mogła przydać to cholera wie
Opublikowano
w sumie to sebast jak by dostał schemat z kolorami kabli to moze by jakoś powolulutku :P doszedł ale musiał by poświęcić troche czasu ale fakt kable są chyba faktycznie od monitora. swoją drogą komu to przeszkadzało ze tak okaleczył to autko to chyba lepiej jak by sobie wzioł radio czy tam MK niz wyciąć instalacje zresztą do czego ona mu się mogła przydać to cholera wie

Schematy, to ja mam ;), ale trzebaby naprawdę sporo nad tym posiedzieć. Problem jest taki, ze wycięto całe okablowanie w bagażniku, gdzie jest "kupę" urządzeń (radio, tuner TV, czytnik) - każdy z nich ma po ok. 20kabli (pinów) ... dodatkowo idą kable do wzmacniaczy antenowych oraz do instalacji samochodowej, brakować będzie też trochę wtyczek, które w dużej części są bardzo ciężko dostępne (nawet nowe w serwisie ...) Gdyby ucięto wiązkę przy monitorze (kto wie czy też tak nie zrobiono ...), to ją możnaby odtworzyć - "tylko" 2 wtyczki po 18pinów ;).

Mam kompletną wiązkę do E39 (nawet dwie ;) ) i albo moznaby ją wymienić (bo i tak z tej co zostało, to tylko same kable bez wtyczek) lub je ze sobą "pożenić", to byłoby najprostrze.

Wiązka mogła sie komuś przydać właśnie ze względu na wtyczki, które są niedostępne lub bardzo drogie. Te wtyczki, które można kupić, kosztują przeciętnie ok. 50-100zł. za 1szt. ...), a w bagażniku mamy takich wtyczek 8-10szt. ...

Stronka