Skocz do zawartości

Piszczenie przy hamowaniu jaka przyczyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A wiec jak w temacie nurmrtuje mnie od niedawna problem związany z piszczeniem przy hamowaniu nie mam pojecia w czym tkwi problem klocki sa ok jak sie przyglądałem to sa grube.
Opublikowano

Witka!

Poszukaj na forum, było sporo o tym...

Kwestia właściwego doboru setu tarcza/klocek. Pisk powodują drgania o bardzo wysokiej częstotliwości, są wynikiem niewłaściwego doboru setu. Jest to wada kwalifikująca do wymiany na gwarancji. Można też zaaplikować specjalny smar, ale o tym szerzej po kliknięciu "SZUKAJ"...

PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano
Witka!

Poszukaj na forum, było sporo o tym...

Kwestia właściwego doboru setu tarcza/klocek. Pisk powodują drgania o bardzo wysokiej częstotliwości, są wynikiem niewłaściwego doboru setu. Jest to wada kwalifikująca do wymiany na gwarancji. Można też zaaplikować specjalny smar, ale o tym szerzej po kliknięciu "SZUKAJ"...

PZDR!

Całkiem mozliwe z tego co znalazlem to dowiedzialem sie ze dobrze jest kupic set textara moze sie sprawdzi.

Opublikowano

Zamontuj set tarcz/klocków Textar/Textar lub Zimmermann/Textar lub Zimmermann/Zimmermann i zapomnisz o problemie.

Pzdr.

Opublikowano
Zamontuj set tarcz/klocków Textar/Textar lub Zimmermann/Textar lub Zimmermann/Zimmermann i zapomnisz o problemie.

Pzdr.

Dzieki za info kolego ;) Temat do zamkniecia

Opublikowano

A jeszcze odnośnie tych setów - taki mam na przodzie (tarcze Zimmermann, klocki Textar kierunkowe) i jest cicho. Z tyłu nie ma aż tak wielkiego związku bo w głównej mierze przód hamuje. Ja z tyłu mam np tarcze Boscha i klocki Textara i także jest cicho.

Pzdr.

Opublikowano
Ja niestety, jestem przeciwnikiem Textar-a. Kiedyś (w E34) założyłem na tył klocki Texter z tarczą ATE i po 300 km oddałem do reklamacji. Od tego czasu omijam szerokim łukiem Textar-a. Pewnie mi nie uwierzycie, ale na aktualnym zestawie przednim (tarcza Zimmermann + klocki Jurid z końcówką AS, czyli OE Quality) ma już 60 tys. km i jeszcze pół grubości klocków. Tarcza jest równa i prawie bez zużycia, a hamulec miękki i super sprawny. Z czystym sumieniem polecam taki zestaw.