Skocz do zawartości

330cd Kolektor wydechowy a czarny dym z wydechu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam na maxa popekany kolektor wydechowy i jestem umowiony na wymiane, ale niedawno auto zaczelo mocno dymic czarnym dymem jak wcisne gaz do podlogi.

Przeszukalem forum - czarny dym, to za duzo oleju w stos do powietrza, stad moje pytanie:

Czy to moze byc spowodowane uszkodzonym kolektorem wydechowym? Czy raczej wtryski?

Teoretycznie, na moja laicka znajomosc tematu, jakis czujnik (lambda?) odczytuje zbyt mala ilosc spalin w stos do tego co powinno byc i nakazuje komputerowi zwiekszyc dawke paliwa, co by znaczylo ze wtryski sa cacy :)

Jakis miesiac temu sprawdzalem auto z podpietym komputerem i 1 wtrysk mial odrobine inne wskazania od pozostalych, ale miescil sie w normie i to z zapasem. Problem pojawil sie nagle, do tego wyrazny spadek mocy, ale podkreslam kolektor mam mocno popekany, raz byl spawany i dlugo nie wytrzymal :)

Opublikowano
Chciałbym się podpiąć a w jaki sposób ci sie to objawia ten popekany kolektor bo wydaje mi się że mi troszku głośniej chodzi silnik od początku jak kupiłem a mam taki sam silnik jak ty chyba 204 km 2005 rok i na wolnych obrotach to chyba słyszę jakieś cykanie czy tykanie ale naprawdę może ktoś napisze kto ma ten sam silnik jak powinien głosno chodzić silnik, bo kolega ma merca 320 CDI i jakoś ciszej mu chodzi.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Odmy nie wymienialem , mam teraz 200k km takze sprawdze to jak auto bedzie u mechanika.

Co do objawow to slychac swist powietrza, ale inny niz turbiny. Rozne nateznie przy roznych obrotach, przewaznie bardziej slychac na srednich obrotach i delikatnym gazie, jak depne to raczej tego nie slychac.

Moze tez byc odczuwalny zapach spalin w aucie, na postoju, albo przyjzyj sie przy otwartej masce czy nie widac spalin/nie czuc zapachu.

yoshimura01

Hmm o tym nie pomyslalem, teoretycznie to jest mozliwe, kolektor byl raz spawany i teraz spawy puscily, cholera wie co tam dzieje.