Skocz do zawartości

320d M47 nietypowy spadek mocy na trasie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj jadąc na odcinku 120 km ( z czego jakies 50 km praktycznie non stop 160-200km/h ) na jakies 20km przed końcem trasy samochód stracił moc na tyle, że nie dawał się rozpędzić praktycznie więcej niż 90 km/h

Efekt był taki jakby nagle stanęła turbina, zapchał się wydech i kto wie co jeszcze. Praktycznie zero przyspieszenia. Dojechałem do mety, zgasiłem i tak postał do rana.

Dzisiaj rano samochód odpalił bez problemu i - jak ręką odjął - wszelkie w/w objawy ustąpiły.

Ktoś ma pomysł na przyczynę takiego "strajku" ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem identyczna sytuacje kiedys, na autostradzie przy predkosci 160 km/h nagle straciła moc a po ponownym uruchomieniu silnika wszystko normalnie wrocilo do normy i okazało sie ze zaworek sterujący podcisnieniem turbosprezarki nadaje sie do wymiany.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
filterki wyczyszczone, EGR także

Czyszczenie zaworkow nie pomaga. Wiele osob o tym pisało.

Opublikowano

Wyskakuje i powtarza się błąd:

5 Needle-motion sensor

Error frequency : 59

Errorcode: 05 8C 3B 74 75 90 11 67 76 90 33

dojeździć do końca VP44 czy od razu regenerować? :)

samochód jeździ jak wcześniej - nie ma żadnych zauważalnych problemów

Opublikowano

jak długo można jeździć z tym błędem jeśli nie ma żadnych zauważalnych oznak usterki ?

czy ten wtryskiwacz sterujący jest elementem pompy ? (podlega regeneracji wraz z całą pompą?)