Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja może pytanie z drugiej strony, czy u was klapa tylnia się otwiera z pilota? U mnie chyba to nie działa albo nie umiem otworzyć :)

Klapa otwiera się z pilota, ale tak.. tylko tak lekko odskakuje i tyle.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Wow! Ja też jestem chętny! Wygląda to na mały nakład pracy i świetny efekt :) Na YouTube są podobne filmiki, ale goście zrobili to bardziej elegancko - nie widać zielonych sprężyn.
Opublikowano

No właśnie... to jest drugi sposób, którego jeszcze nie rozkminiłem.

Po reserarchu stwierdzam, że ten drugi sposób rzekomo "niewidoczny" to nic innego jak czarna sprężyna oklejona taśmą izolacyjną też czarną. A to że im tak w górze zostają te sprężynki to nic innego jak gumowa podkładka które je tam trzyma. Cała magia.

Druga sprawa to taka, że to nie działa podobno jak jest zimno tylko jak jest ciepło. Ma to pewnie coś wspólnego z gazem w siłownikach.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
ja wolę pozostać przy swoim . :duh: nie daj Bóg przypadkiem nacisnąć otwieranie jak ktoś stoi za autem . 10 lat za nieumyślne .... :lol:

Tomek

Używane części do komputerów .

http://img409.imageshack.us/img409/6589/mkbmw.gif

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Czytałem o tym rozwiązaniu na innych forach. Nie jest to takie piękne jak się wydaje. Klapa przez to się ciężej zamyka, jak jest zimno to podobno to rozwiązanie ze sprężynkami nie działa. Ale mimo wszystko byłby skłonny sprawdzić to w praktyce. Na niemieckim ebayu można kupić te sprężynki (zielone) które polecają.

Sprężynka to:

Steinel Normalien SZ 8010.20 x 032

Jak ktoś znajdzie taką to niech da znać :D

Edytowane przez piteerus

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Witam

Mam problem z tylną klapą, mianowicie nie za każdym razem się domyka, jak ją puszczę :) czy ktoś ma podobne problemy ?

Pozdrawiam

Ja miałem taki problem jak wymieniałem zaworek tylnej szyby. Pomyślałem sobie, że posprawdzam wszystkie widoczne śrubki i je podociągam (w tym od zamka właśnie). Efekt był taki, że przez pierwszy miesiąc trzeba było mocno trzasnąć klapą, aby ją zamknąć, ale po tym czasie wszystko wróciło do normy.

E30, E36, E60, E87, F48

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Dostałem odpowiedź od polskiego dystrybutora tych sprężynek. Koszt 7,50 zł sztuka + transport, czyli poczta 10 zł lub kurier 17 zł. Ja do siebie zamawiam. Jeśli ktoś jest pewien, to może powiedzieć, to się zamówi odpowiednią ilość.

piteerus - 2 szt.

matti_krk - 2 szt.

fun? anyone?

Edytowane przez piteerus

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Dostałem odpowiedź od polskiego dystrybutora tych sprężynek. Koszt 7,50 zł sztuka + transport, czyli poczta 10 zł lub kurier 17 zł. Ja do siebie zamawiam. Jeśli ktoś jest pewien, to może powiedzieć, to się zamówi odpowiednią ilość.

No ja bym brał 2 szt. dla siebie.

Opublikowano

Tu są instrukcje... oczywiście po niemiecku :)

http://rapidshare.com/#!download|786tl3|381923913|Einbauanleitung_automatische_Heckklappen__ffnung__1er.rar|16029

W poniedziałek zamawiam, więc jak ktoś chce się dodać lub wycofać, to niech daje znać teraz.

Tu jest cały wątek po niemiecku na ten temat. Jeśli ktoś zna niemiecki i chce mu się to może poczytać i streścić.

http://www.1erforum.de/der-1er-bmw/heckklappe-automatisch-oeffnen-per-fb-29997.html

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Witam. U mnie juz działa. Zamontowane jakies 4 miesiace temu. Latem otwiera sie bez zadnego problemu. Natomiast w nizszych temperaturach (szczególnie po nocy) nie zawsze otwiera sie do konca, ale wystarczy ze ogrzewanie podniesie wewnatrz auta temperature na tyle by lekko ogrzały sie siłowniki tylnej klapy i problem znika. Mimo swojej ułomnosci w nizszych temperaturach to bardzo pomocne usprawnienie, szczególnie ze nie trzeba sie szarpac z klapa majac zajete obie rece. :cool2: