Skocz do zawartości

320D separator oleju vs ciśnienie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Panowie właśnie mam taki mały problem z tym tematem. Zapala mi się kontrolka ciśnienia oleju na zółto i ogólnie wiadomo, że to kwestia zabrudzenia tego czujnika ale nie opłaca się wymieniać bo to 250 zł min. Ogólnie zostawiłem temat ale wygladą na to że to jest jednak coś bo zauważyłem wycieki oleju w różnych miejscach tj. filtr oleju, bagnet, odma, ... Rozmawiałem z mechanikiem podczas wymiany oleju i twierdzi, że może to być nie wymieniana odma ( rzeczywiście wymieniałem 100k temu ) ale jak kupiełem ten filterek to się okazało, że mam identyczny plastikowy i w zasadzie to nie bardzo wiadomo po co go wymieniać skoro nie ma tam się co zapchać ale oczywiście wymieniłem, skoro już zakupiłem. Pytanie co może powodować taką sytuację wywalania oleju ? czy rzeczywiście ten filterek mimo że był plastikowy może się zapychać ? Czy na kompie wyjdzie zbyt duże ciśnienie w silniku ? nie bardzo wiem w którą stronę się udać ....

Dodam,że przelatane mam ponad 300k ale nie bierze oleju ani troszku ... moc jest ok, tylko te wycieki ... lipa

Przepraszam pomyliłem modele powinienem dać to w E46

_____

Przeniosłem do właściwego działu z E36. Temat założony przez Ciebie tutaj skasowałem, żeby nie było dubla. Proszę o zmianę tytułu na zgodny z obowiązującym schematem. Aby to zrobić, należy edytować ten post. mod

Edytowane przez vinc

Tworzymy własny styl, który kształtuje się poprzez pomysł na architekturę...

www.pwarchitekci.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czyli tak: wybija olej w najsłabszych miejscach układu. Rozumiem, że miałeś plastikowy wkład i wymieniłeś go na filterek? Jeśli tak, to na razie umyj silnik i obserwuj pocenie. Powinno zmaleć. A wkład do odzysku (w tej chwili wróciłeś do starszej technologii, bo na przestrzeni lat zrezygnowano z filterka na rzecz wkładu).

Ja mam u siebie wkład i kieruję się zasadą - co 50 tys. km czyszczenie, co 100 tys. km wymiana wraz z obudową.

Opublikowano
Miałem plastikowy i wymieniłem na plastikowy ( taka robota bez sensu ale skoro kupilem to wymieniłem ) ... Ale jak umyć silnik ? ni trafi go ? ...

Tworzymy własny styl, który kształtuje się poprzez pomysł na architekturę...

www.pwarchitekci.pl

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli nie chcesz jechać karcherem, to umyj ręcznie przy użyciu środka do mycia silników (każdy ma swoją metodę). Jeśli nie masz instalacji gdzieś na wierzchu po wypadku, to nic się nie powinno stać.