Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś po dużych ulewach zauważyłem wodę za przednim siedzeniem na dywaniku, natomiast z przodu jest wilgotnie. :mad2: Skąd ta woda? Położyłem pamperesy i włączyłem osuszacz, ale muszę znać przyczynę. Szyber gdzieś się zatkał? Czy po osuszeniu muszę rozbierać wykładzinę podłogi czy nie jest to konieczne?

Mam dwa pytania:

1) Czy po ulewie na listwie progowej, w moim przypadku z napisem m, może być mokro czy powinno być absolutnie sucho?

2) Odpływy z szyberdachu gdzie się znajdują, czy są to czasem te dwa otwory w tyle dachu po otwarciu klapy (touring)?

Poradźcie.

Opublikowano
Też miałem problem z mokrą wykładziną wewnątrz.Okazało się ,że ktoś przy rozbieraniu drzwi nie dokleił dobrze tego wygłuszenia pod tapicerka drzwi i tamtędy dostawała się woda do środka.Wystarczyło dać trochę silikonu i po problemie.Co do wody na listwie progowej to u mnie po deszczu również jest tam mokro i też nie wiem czy tak powinno być.Do środka się nie dostaje także się tym nie przejmuje
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Naprawę maty drzwi umieściłem nie dawno w dziale gotowych recept. Zobacz, czy Ci się przyda.
Opublikowano
Z tyłu na styku drzwi - tapicerka, patrząc od dołu, zauważyłem dużą kroplę, więc może faktycznie gąbka ochronna drzwi puściła, ale wcześniej nic się nie działo, tym bardziej że po zimie cały samochód sprawdzałem i było sucho. O tyle dziwne że wilgotno mam wszędzie na podłodze czy zatem wszystkie gąbki w drzwiach puściły :roll: Samochód jest czarny i potwornie się nagrzewa i moze to spowodowało rozwulkanizowanie?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moze coś pomoże viewtopic.php?f=69&t=128544

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Moze coś pomoże viewtopic.php?f=69&t=128544

Czytałem wcześniej o tym, ale mam zdrowe zaślepki. Aha, po osuszeniu, piasek kota, osuszacz czyli z wierzchu, powinienem wyciągnąć jeszcze cały dywan z samochodu, bo taka operacja wydaje mi się bardzo skomplikowana. Niestety nie wiem jak ułożone jest wygłuszenie podłogi w e46?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Opublikowano

Jestem świeżo po "testach wodnych" i wyniki mnie zdziwiły i zmartwiły zarazem. Wszystkie drzwi przepuszczają wodę na styku tapicerka - blacha :shock: :mad2: Samochód bezwypadkowy, oryginalny lakier a maty puściły. Jeśli chodzi o drzwi kierowcy to mogę zrozumieć, bo rozbierałem celem wymiany ogranicznika, ale pozostałe były nietknięte. Dodam podpowiedź do "testów wodnych", aby szybciej zauważyć efekt należy podnieść samochód po stronie polewanych drzwi. Wystarczy jedna, dwie konewki i krople się pojawią.

Mam jeszcze jedno pytanie, jak rozebrać plastik na progu trzymający wykładzinę, bardzo mocno przymocowany i pod palcami ani drgnie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pod tymi dywanikami jest gąbka. a te plastiki to przesuń je w przeciwna strone od srodkowego słupka tyle ile dasz rade. Nastepnie zabierz sie za ta listwe na słupku miedzy drzwiami wyciagaj ja od dołu ( jest na dwuch spinkach które bardzo mocno trzymają ) pchajac ku górze , wyginając ja w "łuk" tylko trzeba wuazać zeby nie połamać. Po tym te pistwy z progów przesuwasz w strone tego słupka i powinny zejść. Chyba że uda Ci sie je przesunać wystarczająco tak mocno ze nie bedziesz musiał demontowac plastiku ze słupka.

Sprzedam

Opublikowano
Zdemontowałem listwy. Konstrukcja wydaje się być sensowna, wykładzina nie przylega bezpośrednio do blachy podłogi tylko leży na styropianie, więc powinno wystarczyć osuszanie od zewnątrz. Biała gąbka od spodu wykładziny wydaje się być sucha. Czy demontując boczek drzwiowy odpinać klemy od akumulatora czy nie ma takiej potrzeby? Jeśli trzeba to czy po podpięciu przewodów powinienem jechać do ASO do wgrania danych czy nic się nie zresetuje?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do samej naprawy maty drzwiowej trzeba odpiąć tylko głośniki nie ruszając poduszek pow. Odpięcie aku jest zatem nie konieczne. Ale oczywiście nie zaszkodzi na wszelki wypadek. Spowoduje to tylko reset ostatnich kilometrów oraz godziny na wyświetlaczu, nic więcej. Nic nie trzeba ponownie kodować.
Opublikowano

Ok, rozumiem. Kabel od głośników jak należy odpiąć, bo jak ostatnio ściągałem boczek drzwiowy, to tylko klamkę udało mi się ściągnąć :? W poprzednim samochodzie uszczelniałem szybę przednią takim środkiem http://www.elakiery.pl/prod/120,64,70,460-uszczelniacz-do-szyb czy zamiast

SOUDAL'a można by go użyć do maty drzwiowej. Jest czarny i elastyczny, w zasadzie podobny jak oryginał choć nie jest to klej?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jestem świeżo po naprawie drzwi i w związku z ulewami w małopolsce w której mieszkam, mogę jednoznacznie stwierdzić że operacja powiodła się, a w środku dywaniki suche jak pieprz :mrgreen: Dzięki wszystkim za pomocne rady i jeśli miałbym komuś pomóc w podobnej sprawie to dodam że warto przy podklejaniu gąbki, wymienić klipsy/spinki na nowe. Stare mają mocno sprasowaną uszczelkę i potrafią przepuszczać wodę. Po zabiegu wreszcie nie mam zaparowanych tylnych bocznych szyb, a już sądziłem że ten typ tak ma.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To gratulacje :cool2:. Wiem, jak to jest, jak w aucie robi się szklarnia.

Ja właśnie dlatego robiłem tu na forum krótką instrukcję uszczelnienia drzwi, że ta błaha sprawa często przyparza dużych kłopotów. Ludzie szukają wszelkich dziur w całym aucie, zamiast napierw zajrzeć w drzwi. A naprawa jak sam już wiesz nie jest wcale trudna czy droga.