Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Tak się zastanawiam, czy dałoby się w oprawkach od ringów zamiast żarówki halogenowej 10W umieścić planik ksenonowy w wersji H4 (H4, bo chyba taki jest najkrótszy i najbardziej się do tego nada). Trzeba by było chyba uciąć trochę tej oprawki i wkleić tam żarówkę ksenonową. Przy reflektorach by można też upchnąć te prądnice.

Ciekawe jakby to świeciło? Pewnie jaśniej aniżeli CCFL... :-)

Ktoś się za to zabiera?

Pozdrawiam,

Piotr

Opublikowano

Chyba jako pierwszy byś miał w aucie triksenony :D .

Podziwiam ludzi którzy dopuszczają się takich kombinacji.

Opublikowano

Ja gdzieś swego czasu (ale chyba na jakiejś zagranicznej stronie) widziałem zestaw ksenonowy do ringów e39 - w zestawie były do tego takie malutkie przetwornice. Wszystko dopasowane pod gniazdo od ringów. Ale z tego co pamiętam to było piekielnie drogie bo wychodziło coś około 800 - 900pln.

Pzdr.

Opublikowano

Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale chyba już w jakimś nowym modelu BMW są ringi świcące "na biało"?

Widziałem to chyba w 5 GT?

Ale nie wiem czy to fabryczna inowacja, czy właśnie taka przeróbka?

Opublikowano

Bo w nowszych modelach sa ringi świecące w innej technologii. O ile w e39 jest żarówka i do tegoświatłowód wygięty w ring o tyle w nowszych bmw są to już ringi działające na zasadzie neonu - rurki wypełnionej jakimś gazem, który o wiele jaśniej i równomierniej świeci. Podejrzewam, że jakbyś do ringu zastosował taki neon jak jest z tyłu w lampach poliftowych Helli to miałbyś w ringu efekt świecenia podobny do takiego, jaki można zaobserwować właśnie w nowszych modelach BMW.

Pzdr.