Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Możecie mi Panowie powiedzieć jak wyciągnąć turbine w 320d z 2002? gdyż wolał bym znać najłatwiejszy sposób a nie rozkładać cały silnik :P

Dzięki

Edytowane przez MarcinIRL
Opublikowano

podnosimy maske silnika :))

szybka metoda to wymontowanie osłon silnika tak aby wyjąć filtr powietrza nastepnie odkręcenie 2 srub ktorymi zamocowany jest tłumik wraz z katalizatorem, odkręcenie przewodu olejowego zasilającego i powrotnego do miski wszystko w miare widoczne a na koniec odkrecenie 3 srub ktore sa ukryte pod zaslepkami gumowymi pod filtrem powietrza

pozdrawiam

Opublikowano
podnosimy maske silnika :))

szybka metoda to wymontowanie osłon silnika tak aby wyjąć filtr powietrza nastepnie odkręcenie 2 srub ktorymi zamocowany jest tłumik wraz z katalizatorem, odkręcenie przewodu olejowego zasilającego i powrotnego do miski wszystko w miare widoczne a na koniec odkrecenie 3 srub ktore sa ukryte pod zaslepkami gumowymi pod filtrem powietrza

pozdrawiam

kurcze no i tu mam problem :P wyciągnąłem filtr powietrza, są zaślepki ale pod nimi nie ma śrub tylko metalowa blacha która również widać od spodu samochodu, i problem w tym ze ani z góry ani z dołu nie ma za bardzo dostępu do turbiny, ściągnąłem kolektor ssący i nie wiem czy dalej rozbierać od góry czy są jakieś inne łatwiejsze sposoby?

dzieki

Opublikowano
Kolektor ssący ?? :shock: turbo jest po lewej stronie silnika pod komora filtru powietrza.

no wiem wiem, ale problem w tym, ze wyciagnąłem filtr a dostępu dalej nie ma, i nie wiem czy cała tą osłonę plastikową trzeba zdjąc? bo ona wchodzi, aż pod kolektor, czy ona sie jakoś rozłącza? no bo wtryskiwacze i wszystko wyciągac zeby sie do turbo dostac ?;/

dzieki

Opublikowano

dzięki za odpowiedź już znalazłem wszystko, odsłoniłem śruby i jest cacy, tylko jeszcze muszę się trochę pobawić i wypiąć wał od kolumny kierowniczej bo mam kierownice po prawej stronie :P

dzięki wielkie Pozdrawiam