Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czesc

samochod to e34 525i m50, problem jest nasepujacy: pewnego dnia pojechalem gdzies, zgasilem auto, wracam do niego - strasznie ciezko kreci, jakby mial malo pradu. Wrocilem do domu, rano auto juz nei zapalilo. Tak stalo 3 dni, okazalo sie ze akumulator calkiem padl. Podladowalem aku od prostownika, przejchalem 100km bez gaszenia silnika zgasilem , zapalam - auto odpala jak nalezy. Profilaktycznie odpialem aku , na nastepny dzien podpinam - nie pali , za malo pradu, aku byl odpiety wiec to raczej nie kwestia tego ze cos beirze prad przy wylaczonym.

Wymieniac aku czy jechac do elektryka mierzyc ladowanie itd?

pozdro i dzieki za pomoc :)

Opublikowano
Profilaktycznie odpialem aku , na nastepny dzien podpinam - nie pali , za malo pradu, aku byl odpiety wiec to raczej nie kwestia tego ze cos beirze prad przy wylaczonym.

To sam sobie odpowiedziałeś, akumulator i tak masz już padnięty i wymienić musisz.

Opublikowano
jezeli mialoby sie to komus przydac - akumulator byl martwy, ladowanie idealne, po wymianie aku wszystko ok.
Opublikowano
Miałem identyczny problem ostatnio. Akumulatory produkują na 2-3 lata, tyle wytrzymują. Padł mi kolejny bezobsługowy (najpierw centra excide 74Ah, potem coś AH licencja Centry 60Ah).
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.
Opublikowano
Bez przesady - mam Bosh Silver kupiony w maju 2003r, auto jeździ bardzo mało ( żona do pracy i z powrotem, ok 10 km na dzień, czasami pobliskie miasteczko - 15km , od 1 stycznia 1000km ) zimą jak stał piątek, sobotę i niedzielę to co 3 tygodnia wymagał doładowania, obecne od końca marca nie ładuję i pali bez problemów, myślę że jeszcze trochę wytrzyma.
Opublikowano

Ja sie tu podepne,bo mam pytanie z podobnej kategorii a nie chce nowego tematu zakladac,a mianowicie:

zauwazylem ostatnio ze wyswietlacz w radiu oraz w obc emanuja mniejszym swiatlem,a zwlaszcza obc ktory wczesniej w nocy swiecil bardzo mocno a teraz lipa,ledwo co widac to co wskazuje. Zreszta bylem teraz luknac i lipa wogole nic nie widac...czy to jest wina akumulatora czy moze zarowka poszla w wyswietlaczu?

Jeszcze zdarza mi sie rano jak odpalam autko przejade kawalek zgasze i znowu odpale, to za pierwszym razem nie lapie,kreci kreci i dopiero po chwili..co wy na to?

Opublikowano
Miałem identyczny problem ostatnio. Akumulatory produkują na 2-3 lata, tyle wytrzymują. Padł mi kolejny bezobsługowy (najpierw centra excide 74Ah, potem coś AH licencja Centry 60Ah).

Albo na 9 miesięcy jak mój ZAP Piastów 74Ah. Stary akumulator z jeszcze starszego Żuka trzyma się w beci jak należy, tylko muszę pamiętać że to jedynie 50Ah...

Opublikowano
Ostatnio kupiłem aku Maxis (licencja Varty) bezobsługowy. To jest ostatni wynalazek beobsługowy jaki kupiłem, kolejny będzie z koreczkami.
Nie chcem, ale muszem... jeździć na gazie.