Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Na forum jestem nowy jednak od kilku dni próbuję bezskutecznie znaleźć post, który opisywałby dolegliwość mojej nowo nabytej beatki. Otóż mam instalacje gazową sekwencyjną i odpalając z rana zimny silnik na automacie - odpala normalnie na benzynie po czym przy ok 30* przełącza na gas. Po rozgrzaniu auta do 90* i zgaszeniu go auto nie chce już odpalić na benzynie. Czasami pomaga odpalenie na wymuszonym gazie LPG. To zjawisko występuje tylko przy 90*C na silniku. gdy ma 1/4 temp lub jest zimny nie mam tego problemu. Sprawdzone i wykluczone zostały: Świece, przepływomierz, cewki. Poprzedni właściciel mówił, że na kompie nic również nie wykazuje. Proszę o rady... (BMW E34 520i 24V bez vanosa, gaz sekwencja STAG 300-6)
Opublikowano

Komp nie wykazał błędów ale byłem w serwisie w Bydgoszczy na ul. Gdańskiej 108 (EWA) i muszę szczerze pochwalić serwis. Specjalizują się głównie w BMW i facet od razu podał mi kilka przyczyn, które wymienię dla kogoś z podobnym problemem:

* czujnik położenia wałka mimo, że nie pokazuje komp

* słabe ciśnienie paliwa (pompa paliwa, zapchany filtr itp.) powinno wynosić min 3,5bar

* przestawiony łańcuch rozrządu, silnik jest do tego zbyt słaby (chodzi tak cicho, że z pewnością był wymieniany i tu może być problem)

* zapchana przepływka

to chyba na tyle. Gdy dojdę do sedna sprawy opiszę przyczynę w tym temacie. Powoli będę sprawdzał te wszystkie podzespoły.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Przyczyna - zalewanie gazem (nieszczelne wtryskiwacze gazowe lub nie domyka któryś elektrozawór) podczas jazdy na samej benzynie bez użycia instalacji problem nie wystepuje. Jestem już umówiony z gazownikiem na serwis