Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam prośbę o poradę odnośnie zdjęcia pokrywy głowicy w 3.0d 184KM. Okazało się, że uszczelka pod nią się poci i trzeba ją wymienić.

Uszczelkę już zakupiłem (przy okazji kpl. filtr odmy) i zastanawiam się czy uda mi się to zrobić samemu, czy konieczna jest wizyta u mechanika.

Wiem, że na pewno trzeba pozdejmować wszytkie osłony z góry, wyjąć filtr powietrza, zdjąć kolektor dolotowy, ale nie wiem co dalej...

Rysunek poglądowy z realoem tutaj: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DL81&mospid=47545&btnr=11_2316&hg=11&fg=15

Opublikowano

No i najważniejsze to wyjęcie wtryskiwaczy. I o ile wyjdą lekko to twoje szczęście ale jak będziesz miał taki przypadek jak ja to może się okazać że jeden za nic w świecie nie wychodzi i trzeba go wyrwać na siłę co jest niszczące dla niego:((

Proponuję jednak dać do mechanika bo sam możesz sobie nie poradzić z wtryskami a dodatkowo połamać pokrywę która jest niestety z tworzywa:((

Pozdro

Opublikowano
Właśnie najbardziej obawiałem się wtryskiwaczy :( A czy po wyciągnięciu trzeba je jakoś "specjalnie" ustawiać i kombinować, czy wystarczy powkręcać je na miejsce i tyle :?:
Opublikowano

Nic nie trzeba ustawiać...przynajmniej tak było u mnie. Trzeba uważać na wężyki powrotne paliwa, przymocowane na górnej części wtrysków (takie plastikowe połączenia) bo łatwo je zniszczyć. Nawet można kupić w aso na wszelki wypadek. Mi wymieniał to kolega ale w warsztacie, gdzie miał taki szarpak do wyjmowania wtrysków...prosta rzecz a skuteczna. Coś jak to: http://allegro.pl/item1000687007_sciagacz_do_wyjmowania_wtryskow_dti_opel.html

Lepiej trochę zapłacić, niż później kupować wtrysk. Powodzenia!

Opublikowano
W sumie jak chcesz to można, napewno źle nie wpłynie na nic. Ja nie wymieniałem nic, oprócz wcześniej wspomnianych połamanych przy demontażu króćców ;)