Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Postanowiłem wymienić oleju w skrzyni biegów bo po użytkowaniu ponad 3 lata jeszcze tego nie robiłem. Wymieniłem olej na ELF TRANSELF EP 80W90 zrobiłem już z 200km i moim zdaniem jest porażka. Biegi wchodzą ciężej na zimnej skrzyni a szczególnie 2 bieg, po rozgrzaniu jest lepiej ale to nie to co na starym oleju. Żadnej kolorowej naklejki na skrzyni nie widziałem, mogę podać jakieś numery, temat dotyczy BMW E-34 2.0 24V 94r. Proszę o poradę.
Opublikowano
Ja u siebie wymieniłem olej na ATF z Mobila z oznaczenie Dexron II, tak jak było napisane w książce. Na początku również odczułem że biegi jakoś troszeczkę ciężej chodzą ale jak przyjmiemy ze stary olej był zużyty i co za tym idzie rzadszy to chyba raczej powinno tak być. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pozdrawiam.
Opublikowano
Przecież ja mam manualna skrzynie biegów, myślę o zalaniu olejem Valvoline HP GL-4 80W90.

Albo ja jestem ślepy, albo nie napisałeś, że masz manual a w opisie też tego nie widać :mad2:

Opublikowano
Mnie też wchodził ciężko 3 bieg - w automacie :P
Opublikowano
W mojej poprzedniej E34 z silnikiem M20 zalałem skrzynie syntetykiem z Valvoline 75W90 SynPower Full Synthetic i powiem szczerze byłem z tej operacji bardzo zadowolony. Skrzynia chodziła bardzo lekko nawet zimą przy mniejszych mrozach. Dopiero przy dużych mrozach -20 odczuwało się że olej gęstniał lecz dość szybko wracał do poprawnej płynności.
Opublikowano
A tak na marginesie: jaki powinien być stosowany olej w manualnej skrzyni biegów w E34 520i 94' ? (bo już się pogubiłem ;) )
$M$
Opublikowano
A tak na marginesie: jaki powinien być stosowany olej w manualnej skrzyni biegów w E34 520i 94' ? (bo już się pogubiłem ;) )

SAE 75w90

Opublikowano
Według katalogu do skrzyni manualnej zalecają Valvoline HP GL-4 80W90, ELF Tranself EP 80W90. Do dyferncjału polecił mi kolega Valvoline Durablend GL-5 75W90 i właśnie taki olej zaleje do dyferencjału i skrzyni biegów manualnej, myślę ze będzie bardzo dobrze jeżeli kolega JanuszE34 zalał skrzynie syntetykiem z Valvoline 75W90 SynPower Full Synthetic tak że dzieki kolego za rozwianie moich watpliwosci :D