Skocz do zawartości

Jaki silnik jest dobry w e-36 318iS 320 zalety wady trwalosc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tylko vanos .. oczywiscie gaz bedzie ciut drozszy .. ale .. zalezy jaki gaz - roznica przy wtrysku (a poco gazowac IeSa czyms innym - zeby tracic i tak te mizerne osiago ??) bedzie max 500 zeta - poprostu trzeba jeszcze jeden wtryskiwacz .. a z tych dwoch nad ktorymi sie zastanawiasz - tylko 2.0 !!

chociaz ja to bym teraz chetnie kupil 2.8 .. ;)

a jeszcze co do osiagow - to IS - troszeczke - ale jednak zostaje ...

No a ja bym pomyślał nad //M3 poźniej jakiś gaz i auto jak się pa3 :D :wink:

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
ja radzilbym dalej myslec nad 325. ceny czesci praktycznie takie same jak 320. wogole moim zdaniem 320 to najgorszy wybur dlatego ze jezdzi jak 318is a pali praktycznie jak 325 (pozatym wizualnie jesli ktos sie nie zna to nie bedzie w stanie odruznic m50b25 od m50b20 bo sa niemal identyczne). ja od roku jezdze 325 i wymieniam tylko plyny

pozdro

2.0 nie jezdzi jak 1.8 is to jedno, 2,5 nie pali tyle samo co 2.0 i 1.8 is takze nie pisz bzdur.Co do wyboru auta wez 2.0 jesli lubisz dynamicznie jezdzić to wystarczy ,jak lubisz juz konkretnie pogrzać wez 2,5(pali ok 0,7l wiecej).Tymi autami trzeba umieć jezdzić bo jesli sie nie umie nawet 328 bedzie za słaba.Teraz z biegiem czasu wybrał bym 2,5 dlatego ze z reguły maja lepszy wypas i sa mocniejsze

Opublikowano

No a ja bym pomyślał nad //M3 poźniej jakiś gaz i auto jak się pa3 :D :wink:

qrde - alez ty sie lubisz czepiac :8)

kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
brzęczał to nie znaczy że jest do wymiany . Po zmianie oleju reguluje się Vanosa jest do tego śruba .

witam

moze mnie ktos uswiadomic o jaka srube chodzi

:jawdrop:

pozdro

POSPOLITUS MANIAKUS BEEMWUUS
Opublikowano

Oj jakby te 2 litrówki były takie złe, takie paliwożerne i takie wolne... to już dawno miałbym 318 is albo 325.... Mam silnik M50 z wtryskiem gazu i nie udało mi sie przekroczyć 13,5 litra na 100 km. Samochód spala na trasie około 10 litrów chyba że szarpiemy się z tirami od 70 do 160 to wyjdzie 11 - 11,5...

Przyspieszenie jest naprawdę niezłe tylko trzeba silnik trzymać na wyższych obrotach co ze względu na krzywą momentu nie przekłada się na dużo wyższe zużycie paliwa. Niestety nie miałem przyjemności jechać 318 is jednak myślę, że chcący utrzymać się na trasie za 320 spaliłby co najmniej tyle samo gazu.... Pozatym kultura pracy silnika sześciocylindrowego jest nieporównywalna z czterocylindrowym... a jeżeli chodzi o dźwięk... cóż jak usłyszałem tak się zakochałem :)

P.S. na gazie zrobiłem około 20 tys. kilometrów i jak na razie wsio ok.

A co do benzyny to na trasie przy normalnej jeździe spalała 8,5 litra.... i gdzie ta paliwożerność ??

Sama radość :)
Opublikowano
ja mam ies-a i jestem zadowolny 260 000 km (w tym 60tys moje) i zadnych problemow spalanie 8-9 l /100, pokazcie 2.0 ktore tyle pali. Nie zapominajcie tez ze do >2.0 trzeba kupowac wiecej swiec, wszystkich płynów itd. itp. wiec podstawowe utrzymanie jest wg mnie jednak drozsze. Co do glosnosci to zgadzam sie ze moglby byc cichszy i nie gada jak 6garów ale i tak miesci sie w "normach" BMW;-). Podsumowujac uwazam ze co nie wybierzesz to bedzie mialo swoje wady i zalety wiec wiec rzuć monetą i nie trac czasu na główkowanie;-)
Zbir
Opublikowano

:duh: iS Ci pali 8,9l :modlitwa: ?????????????????? Chyba robisz same trasy.

Dziwne bo jakoś mój ma 140000 jest w idealnym stanie, kompresja 14 barów i pali między 11 a 13 litrów po mieście :jawdrop:

Popełniłem największy bład jaki mogłem popełnić!!! Mianowicie zakupiłem iS'a bo 'kolega" mi powiedział, ze jemu pali 8-9 litrów po Warszawie i ja mu uwierzyłem.

Kupiłem iS'a i o zgrozo 14 litrów/100km. Bosche mysle sobie że jest popsuty. Pojechałem do Szturca- Warszawskiego mistrza BMW i usłyszałem że iS ma palić 12 litrów i nie ma możliwości żeby palił mniej!!! Zaczołem jeździć spokojniej i spalanie spadło do 11-13 litrów/100km

Fakt mojemu koledze iS pali 9 litrów, ale on jeździ z Janek do Centrum w godzinach wieczornych i z prędkością 60km/h :idea:

Dwulitrówka pali podobnie czyli koło 11-12l, ale jest kulturalniejsza i ładniej brzmi, poza tym ma więkrzy moment obrotowy i nie odczuwa tak 2-3 osób na pokładzie jak iS który lawinowo słabnie z każdym kolejnym pasażerem w środku!

iS jest odrobinke zrywniejszy i bardziej czuć jak sie przełączają kanały dolotowe w kolektorze.

2,5 litra to jeszcze lepsza opcja, bo przy normalnej jeździe też pali koło 12l

Jeszcze lkepsza jest 2,8 i wytrzymalsza od 2,5 oraz ma więkrzy moment przy 1kM różnicy w mocy.

Moja rada?

Kolejno:

328

325

320

318iS

reszta to GÓWNO też palą po 10l a wcale nie jeżdzą.

GDYBYM DZIŚ KUPOWAŁ E36Coupe TO TYLKO 325!!!

GAZ sekwencyjny już od 2600zł.

Yaiek
Opublikowano

Właśnie!

Najtańszy gaz do iS'a 1400zł ale wtedy straci moc i tak niewielką. Więc trzeba założyć sekwencję! żeby jako tako jeździł!

Sekwencja do 6 cylindrów będzie odrobine droższa niż do 4

Yaiek
Opublikowano
Janek Poranek nie zgodze sie z Toba, moja 316 na trasie do akademika siostry z 3 osobami na pokladzie zapakowana jak po wyprzdazy w Ikea wziela mi 6,2 l/100 (sprawdzone! od tankowania do kurka po nastepne takie - dystans 341km) i jak trzeba bylo to jechalo sie 150-160, wiekszasc drogi 110-120 no bo gdzie tu sie rozpedzic jak co kawalek wioska i panowie z suszarka :)
BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano

Ok ale ja tu mówie o mieście.

Moja w trasie spaliłe 7,5l Warszawa-Rzeszów przy wariacjach na autostradzie przed Radomiem prawie 220km/h do odcięcia, potem 160-180km/h a z powrotem 110-120km/h i średnia wyszła 7,5l/100km ale w mieście choćbym sie nogą odpychał nie zejde poniżej 11l/100km :mad2:

Piszcie prawdee jak doradzacie innym. :liar: Mi też tak ktoś kiedyś doradził jak wy i teraz mam ochote sie popłakać :cry2:

Nie ma na świecie BMW które spali mniej jak 10l/100km w mieście typu Warszawa w przyzwoitych godzinach podróżowania. Z kolei jak się jeździ z głową to nawet 750 zmieści się w 14-15l!!! :hand:

Yaiek
Opublikowano
moja pali ok 11,5 głownie miasto,trasa spokojnie mozna zejsc ponizej 9 l podaje wszystko przy dynamicznej jezdzie bo inaczej nie jezdze wiec nie wiem
Opublikowano

Nie ma na świecie BMW które spali mniej jak 10l/100km w mieście typu Warszawa w przyzwoitych godzinach podróżowania. Z kolei jak się jeździ z głową to nawet 750 zmieści się w 14-15l!!! :hand:

Jak to nie ma?????

Moja po miescie pali 7-8L/100, a na trasie 5l/100 wiec sa takie bmw

Opublikowano

nie chce mi sie tu kłócić bo fakt ze jezdze po warszawie spokojnie ale naprawde tyle mi pali (na seryjnych oponach) a robie 5000 km miesiecznie, wiec wiem co mowie i nie zarzucajcie mi ze sciemniam. Opisalem tylko swoje doswiadczenia, ktore uwazam ze sa uzasadnione jako ze zrobilem juz sporo km tym autem.

Janek, skoro jestes niezadowolny z ies-a to podejrzewam ze taki sam niedosyt bys czuł w stosunku do 325 majac 320-stke. Zgadzam sie z kolejnoscią modeli jaką podales ale nie zgadzam sie z calkowitym krytykowaniem ies-a oraz teorią ze ies musi palic 11-12. Takie spalanie na benie nigdy mi sie nie zdarzylo a na gazie tylko na początku zaraz po zalozeniu sekwencji (gdy instalacja sie "układala") teraz jest tak ok. 8,5-9.

Na szerokich oponach 225/50/16 bylo juz gorzej - 1-1,5 l wiecej.

Zbir
Opublikowano

220 160-180 na autostradzie to nie sa wariacje. w piatek od granicy przez Wroclaw do warszawy 60-160 prawie 700km w 8godz to sa wariacje!!!! oj tak tir tir tir....... i srednia w moim is-ie wyszla 7,8l . po warszawie bez wielkich szalenstw ale i nie jak dzadek Władek pali mi 8-9l jak pisze Zbir, ale jak sie daje non stop obroty to i 13 spali a przeciesz Weeb chce jezdzic nie na wyscigach!!

Lecz i tak decyzja nalezy do Ciebie.

Opublikowano
iS Ci pali 8,9l ?????????????????? Chyba robisz same trasy.

i mnie to wcale nie dziwi.tez mam is-a i glownie po miescie jezdze i sa to raczej krotkie dystansy i nigdy mi wiecej nie wyszlo srednie spalania jak 10 litrow.moze masz jakas trefna furke.... :?:

Opublikowano
Jezeli moge zapytac na co zwracaliscie uwage przy kupnie swoich beemek dzis udalo mi sie posluchac is-a i faktycznie raczej wybor padnie na 2.0, 2.5 czesci takie same wytrzymalsze silniki, ale czy uda sie trafic zadbany model jak ktos ma taka moc to nie tylko na papierze, czy jest szansa kupic taka w ktorej motor bedzie jeszcze dlugo pracowal, aha zwrocilem uwage na mocowanie reflektorow przednich, sa mocowane na 3 uchwyty a niektore na 2 czy jest jakas regula oraz oslona na wentylator na niektorych jest taki druczek ledwo widoczny, a niektore go nie posiadaly, i czy jest cos charakterystcznego na przednim pasie oraz kielichach jakies naklejki cos takiego
Opublikowano

Jest sekwencja za 2600 na łopuszańskiej w Warszawie na tyłach stacji Tygrysek.

Chciałbym żeby paliła mi 10 litrów. Podjade do Fusa żeby przebadali mi całą elektronikę. Jednak jestem przekonany że wyjde od nich z niczym. Szturcu wie co mówi bo zjadł zęby na BMW i on twierdzi, że 12l to normalne spalanie iS'a

Yaiek
Opublikowano

Ja nie wiem jak wy jeździcie że Wam tyle (tak mało) pali. Jakb mi tyle spaliłto chyba święto by to było.

Ja jak jeżdżę normalnie to mi pali 13-13.5 litra gazu.

Jak jeżdżę mega eko (cholernie męczące i można sobie zryć psychike) to pali 13.2 więc nie warto. A mam tylko 1.8@m40. 115KM.

Opublikowano
Kyokushin: eee tam spalanie, dawaj tego awatara w wiekszej rozdzielczosci !!
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
Ja jeżdżę 520i e39 M52 i średnie spalanie wychodzi koło 12l/100km nie wiem więc skąd u Was takie spalanie bo 5 jest kolo 300 kg cięższa o 3 i dodam że jeżdżę po fatalnych drogach. Żadko kiedy wrzucę 4 bo nie ma gdzie. Fakt że katuję go tylko delikatnie :)
The ultimate driving machine