Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Skrytykowałem produkt, który służy jedynie do picowania a nie długotrwałej pielęgnacji aut i korekty lakieru. W tym dziale podałem masę podpowiedzi i linków do różnych stron opisujących jak dbać o lakier włącznie z instrukcją używania polerek i doboru past, podawałem kilka zestawów kosmetyków. Wystarczy poszukać albo w tym dziale albo w moich postach. Do ręcznej pracy z lakierem z kategorii najtańszych produktów niemarketowych polecam Meguiars Ultimate Compound-Swirlx i ScratchX, w zależności od defektu, pracujemy pastą najbardziej agresywną i kończymy najmniej ścierną.Używamy do tego pada Tricolor vel German. Ręczne zrobienie auta tylko jedną z tych past to kilkanaście godzin pracy, dlatego jeżeli ktoś nie ma czasu może robić sobie po elemencie i zabezpieczać go woskiem.
Opublikowano

Witam i o techniczne sprawy pytam.

Podpowiedz dobry człowieku bom nie tykał polerki z 10 lat albo i lepiej (kiedyś był kożuch i pasta bril chyba 852) na szczęście polerka mi jeszcze została polskiej produkcji ciężka maszyna.

Lakier w przeciętnym stanie (oryginalny całe szczęście) tu i ówdzie małe delikatne ryski (po ściągaczkach do wody i podobnych tego typu rzeczach) monaco blau metalic - brak też blasku. Jaki najpierw produkt użyć np menzerna czy 2500 czy bardziej ścinający i potem 4000 ?

Opublikowano
Gdybyś nie tykał polerki z 10 lat to nie wiedziałbyś, że od kilku miesięcy Menzerna wprowadzila właśnie nowe oznaczenia past: 500, 1000, 2000, 2500, 3000, 4000. Także nie wiem po co te podchody i sprawdzanie czy wiem o czym piszę. Poradzenie jakiej pasty użyć bez zobaczenia na żywo lakieru mija się z celem. Wszystko zależy od techniki pracy, kombinacji padów, ilości przejazdów na elemencie. najbardziej wszechstronne pasty z nowej lini Meznzerny to 500-najbardziej tnaca, 2500-do mniej zniszczonych lakierów i 4000 Finishowa na miękim padzie. Jeżeliam wirtualnie poradzić, zaczynam zawsze od kombinacji jak najmniej ściernych past i najmniej tnących padach, jeżeli to nie daje rezultatu, zmieniam pad na agresywniejszy a jeżeli to nie przynosi rezultatu birę mocniejsza pastę. Ostatecznością jest wełniak i 500 Menzerna i papier wodny jeżeli chcemy usunąć skórkę pomaraańczy albo duże rysy. Spróbuj 2500 na miękim padzie, jeżeli nie da rady, bardziej tnący pad i wykończ 4000. Zależy jaki chcesz osoągnąć efekt i na jakim poziomie dewiacji odnośnie wyglądu lakieru jesteś :D
Opublikowano

Polerki nie tykałem od ponad 10 lat. O pastach doczytałem w necie a strukturę dobrałem sugerując się danymi producenta o uziarnieniu. Nie bawię się w sprawdzanie Twojej wiedzy, nie jestem z tych co podejrzewają wiecznie kogoś o coś.

Kłócić też się nie lubię a portale takie traktuje jako dzielenie się zdobytą wiedzą w jakimś konkretnym temacie a nie dogryzanie komuś i przechwalanie się że ja wiem naj.....

Pozdrawiam

A życie uczy pokory ........