Skocz do zawartości

316i Czerwona kontrolka z wykrzyknikiem miga

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam taki problem otóż w BMW E36 316 compakt gdy jade po dołach miga mi czerwona kontrolka z wkrzyknikiem czasami tez jak jade po prostej drodze. Wiem że ma ona coś wspólnego z hamulcami. Płynu hamulcowego jest tyle ile ma byc, może jakiś czujnik nawala o co chodzi??

____

Proszę o poprawne tytułowanie tematów w przyszłości, albo będę zamykał. Proszę przeczytać format na górze działu. mattiss

Opublikowano

Siema

Zapala ci sie katrolka od zuzycia klockow hamulcowych. I teraz pytanie czy klocki sa juz tak zuzyte ze przytarly czujnik zuzycia i ona zaczyna pokazywac ze czas najwyzszy zmienic klocki czy jak sie czesto zdarza czujnik masz odciety i skrecone kable zeby ta katrolka nie swiecila (sam tak mialem a zaczela mi mrygac bo sie kable rozlaczyly, ktos malo fachowo je skrecil o ile mozna mowic o jakiejkolwiek fachowosci gdzy czujnik to koszt 15zl). Wtyczka czujnika jest przy przednim lewym kole u gory wchodzi w czarny plastik razem z wtyczka od absu (jak jest czujnik to powinien jeden z kabli isc do klocka hamulcowego) a z tylu pewnie masz bebny to czujnika nie ma.

Pozdro

Opublikowano

Ta kontrolka informuje tylko o ilości płynu hamulcowego (o jego zbyt niskim poziomie). Informacje o ilości bierze z tego pływaczka który jest przy wieczku pojemnika wyrównawczego. Odkręć nakrętkę, poruszaj tym pływakiem, może coś nie styka, dolej trochę płynu.

roosvelt kontrolka od zużycia klocków nie ma przecież wykrzyknika tylko takie "ząbki" z obu stron.

Opublikowano

ufo000000 faktycznie troszke niedoczytalem :mad2: :mad2: :mad2: :duh: masz racje skoro to katrolka z wykrzyknikiem to uklad hydrauliczny hamulca :norty:

sopelos sorki za wprowadzenie w blad i zrob tak jak radzi ufo000000

Pozdro :cool2: :cool2: :cool2:

Opublikowano
Kiedy sie interesowalem ta kontrolka i w niektorych bmw jest to wlasnie takie kolko z zabkami a w niektorych wlasnie czerwona kontrolka z wykrzyknikiem. Ktora odpowiada za ilosc plynu i zuzycie klockow hamulcowych, tak jest napisane w ksiazce obslugi. Moim zdaniem to plyn, te czujniki sa tak zrobione, ze jak juz sie lampka zapali to nie zgasnie do poki nie wymienisz czujnika.
http://img684.imageshack.us/img684/4426/c23a511dcaf4207f.jpg
Opublikowano
To pewnie będzie ten czujnik bo od klocków jest własnie ta kontrolka z ząbkami chociaż nie powiem jak patrzyłem klocki to wydaje mi się ze juz troche są tez zjechane
Opublikowano

ja miałem podobny objaw

jednak był to luz na ręcznym (słabo dociągnięte linki)

wystarczyło ściągnąć mieszek z ręcznego i dociągnąć (ewentualnie podgiąć blaszkę z czujnika)

pozdro

kultura jazdy na miare gwiazdy ;)
Opublikowano
ja miałem podobny objaw

jednak był to luz na ręcznym (słabo dociągnięte linki)

wystarczyło ściągnąć mieszek z ręcznego i dociągnąć (ewentualnie podgiąć blaszkę z czujnika)

pozdro

Kontrolka od ręcznego (P) to całkiem inna bajka.