Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pytanko do użytkowników, którzy mają w swoich E39 zamontowane światła diodowe do jazdy dziennej. Czy możecie wrzucić tutaj kilka fotek jak wygląda przód samochodu z takimi światłami (jak i gdzie są zamontowane itp.)?

Pozdrawiam,

Piotr

Opublikowano

Przepisy zaczeprniete z wikipedii

Przepisy prawne w Polsce (wyciąg) [edytuj]

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu

Na równej wysokości

Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm

Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm

Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥40cm², a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodtkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

http://img18.imageshack.us/img18/5240/dsci0052e.jpg

Opublikowano
Przepisy zaczeprniete z wikipedii

Przepisy prawne w Polsce (wyciąg) [edytuj]

Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.

Światła dzienne muszą być zainstalowane:

Symetrycznie względem osi pojazdu

Na równej wysokości

Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm

Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm

Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu lub być zamontowane dalej niż 40 cm od niego

Ponadto minimalna powierzchnia świecenia lamp musi być ≥40cm², a w przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodtkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej.

http://img18.imageshack.us/img18/5240/dsci0052e.jpg

A te światełka są naklejone na listwach czy wsadzone w przygotowane wcześniej otwory w tych listwach?

Opublikowano

Światła to coś w rodzaju małych lamp i trzeba było je do środka wpuścić wygląda to tak:

http://img27.imageshack.us/img27/4540/dsci0056d.jpg

Trzeba wyciąć kątówką aluminiowe wzmocnienie tak aby wszedł tył lampy. Najważniejsze jest to że nie trzeba się zbytnio starać bo i tak przykrywa to listwa :).

Następnie trzeba zrobić otwory w listwie i tu wymagana jest DUŻA precyzja, najlepiej zrobić sobie kartonowy szablon imitujący listwę i przez niego wsadzać lampę, a po uzyskaniu odpowiedniego otworu w kartonie dopiero wycinać listwę w której osadzone będą ledy.

http://img269.imageshack.us/img269/2132/dsci0058d.jpg

Ważną rzeczą jest usadowienie ledów tak, aby były prostopadłe do osi auta wtedy będą świeciły po prostu przed siebie, czyli na wprost auta a nie gdzieś na boki (wtedy mogą się przyczepić)

Czerwona kreska pokazuje równoległw umieszczenie świateł względem tablicy rejestracyjnej.

http://img16.imageshack.us/img16/9113/dsci0061b.jpg

Opublikowano

Ja jakbym mial zakladac to tylko w wypadku gdyby auto mialo ksenony i jezdzilbym duzo na krotkich odcinkach. Jak wiadomo ksenony nie lubia ciaglego wlaczania i wylaczania. Zdjecie ponizej to tylko kiepska animacja zrobiona przezemnie w paint. Mysle ze swiatla do jazdy dziennej w tym miejscu wygladalyby najlepiej.

http://img27.imageshack.us/img27/3618/barry3j.jpg

Opublikowano

Ja także uważam, ze przód e39 nie wygląda z jakimiś tam światłami do jazdy dziennej zbyt dobrze. Nie bardzo jest tu miejsce, w którym te światła nie szpeciłyby auta. Jeśli już miałbym gdzieś zamontować jakieś taśmy z diodami to chyba pod tablicą rejestracyjną w tym środkowym wlocie (pod górną jego krawędzią) - zderzak m-pakietowy. W wersjach ze zderzakiem nie m-Pakietowym ale po FL chyba najlepiej wyglądałyby takie światła w wersji okrągłych pierścieni dopasowanych do halogenów.

Pzdr.

Opublikowano
Moim zdaniem to ewentualnie ringi dobrze wyglądają do jazdy dziennej, bo te listwy chłopaczki z wioski montują w polonezach i innych pogromcach szos. :mrgreen:
SEX DRUGS AND ROCK'N ROLL :)
Opublikowano

No ja jeśli mówię o listwach LED to mam na myśli takie listwy/moduły jak są np w Audi. A takie taśmy/listwy LED jakie są na Allegro najtańsze to są dobre...

...ale do oświetlenia szafek w kuchni :norty:

Pzdr.

Opublikowano

Chyba parę osób nie za bardzo zrozumiało ideę świateł led.

One nie mają być super jasne i oświetlać cokolwiek.

ONE MAJĄ BYĆ LEGALNE, ZMNIEJSZAĆ MI SPALANIE I NIE WYPALAĆ niepotrzebnie XENONÓW, których nie muszę mieć włączonych w dzień.

Wiadomo że oryginalna Lampa z symbolem RL na kloszu wygląda ładniej ale ile musiał bym autem jeździć, żeby zwrócił mi się koszt zakupu poprzez mniejsze spalanie i oszczędność na xenonach 10 ,lat?.

Ja jestem zadowolony z tych ledów, Spalanie spadło o nie cały litr po mieście, a w przyszłości mam zamiar wymienić zderzak to może ja dem niżej niż są teraz.

Opublikowano
Chyba parę osób nie za bardzo zrozumiało ideę świateł led.

One nie mają być super jasne i oświetlać cokolwiek.

ONE MAJĄ BYĆ LEGALNE, ZMNIEJSZAĆ MI SPALANIE I NIE WYPALAĆ niepotrzebnie XENONÓW, których nie muszę mieć włączonych w dzień.

Wiadomo że oryginalna Lampa z symbolem RL na kloszu wygląda ładniej ale ile musiał bym autem jeździć, żeby zwrócił mi się koszt zakupu poprzez mniejsze spalanie i oszczędność na xenonach 10 ,lat?.

Ja jestem zadowolony z tych ledów, Spalanie spadło o nie cały litr po mieście, a w przyszłości mam zamiar wymienić zderzak to może ja dem niżej niż są teraz.

Mam prośbę o fotkę jak wyglądają włączone światła do jazdy dziennej wraz z ringami:-).

Opublikowano
Wiejski tuning i tyle. Wyciągaj jeszcze siedzenia jak jeździsz sam, przecież nie są Ci wtedy potrzebne a spalanie napewno spadnie bo bedzie auto lżejsze :mad2: :mad2: :mad2:
Opublikowano
w dzień czy w nocy czy jak jest około 18-ej i najfajniej widać:)))?

Najlepiej w każdej z tych opcji. Ciekawe jak to wygląda podczas działania.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wolalbym sobie porzadnie wyprostowac przod tego auta, bo porzadnego dzwona chyba zaliczylo, zamiast przyczepiac takie "ozdoby"...http://tomaszewicz.com.pl/forum/facepalm.gif

Wiejski tuning i tyle. Wyciągaj jeszcze siedzenia jak jeździsz sam, przecież nie są Ci wtedy potrzebne a spalanie napewno spadnie bo bedzie auto lżejsze

Potwierdzam.

Pozatym zbyt wiele energii sie nie zaoszczedzi wzgledem xenonow, ktore sa bardzo energooszczedne.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
-double click-

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Tak sobie "zwizualizowałem" dwie opcje i zastanawiam się, którą wybrać :-)

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0410/14328.jpg

http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0410/22876.jpg

Jeśli już MUSISZ to ta pierwsza opcja bo te okrągłe placki na drugim zdjęciu to pasują w te kratki prostokątne jak świni krawat :duh:

Opublikowano

BOŻE!!! WIDZISZ I NIE GRZMISZ!!! Gdzie na tym forum miejsce na takie rozważania? Wieś śpiewa i tańczy!!! Moim zdaniem jeśli nie montowała tego fabryka, elegancko, pod kloszem (jak np. w nowszych Audi) - jest to druciarstwo i lepienie. Mało co ostatnio irytuje mnie bardziej niż widok LED-ówek do jazdy dziennej w golfach 3, Audi 80 i innych "perełek", nierzadko włączonych razem ze światłami mijania :duh: . Jedno spojrzenie na gości użytkujących takie auta i wszystko jasne... :lol: Nie przerabiajcie BeeMek na UFO :nienie:

Ja za dnia śmigam często na samych ringach - nie wiem na ile to legalne, ale nie zatrzymują mnie "panowie", czasem tylko inni mobile mrugają.

PZDR dla "nie-posiadaczy" LEDowych daylightów!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

Ha! To ja Ci powiem tak, że ostatnio mijałem e39 z taśmami LED (takie cóś: http://moto.allegro.pl/item991532049_listwa_24_led_24_cm_biala_postojowki_dzienne_wys5.html) naklejonymi na te listewki między lampami przednimi a zderzakiem. Oczywiście świeciło to ledwo co i efekt był beznadziejny.

Dawno nie widziałem tak gorszącego widoku. To była masakra i profanacja totalna e39.

Pzdr.

Opublikowano

Panowie...

dlaczego nie zrobicie sobie DLR ze świateł długich w waszych autach :?: :?: :?: to tylko 5 minut pykania na kompie i działa :mrgreen: w dodatku oryginał, fabryka i przy ksenonach daje radę i policja to akceptuje....

nie róbcie wiochy i drutu z waszych aut :!:

Opublikowano
Panowie...

dlaczego nie zrobicie sobie DLR ze świateł długich w waszych autach :?: :?: :?: to tylko 5 minut pykania na kompie i działa :mrgreen: w dodatku oryginał, fabryka i przy ksenonach daje radę i policja to akceptuje....

nie róbcie wiochy i drutu z waszych aut :!:

No właśnie ostatnio na któryms forum gdzies mi się obiło o oczy, że można długie ustawić np na 20% i na nich śmigać jako dzienne - żadne inne światła się nie świecą wtedy. A przy włączeniu normalnych świateł automatycznie gasną te 20% długie.

Masz może kolego jakąś przybliżoną instrukcję jak to uruchomić kompem?

Pzdr.