Skocz do zawartości

[E39] 528 Eksploatacja po zakupie FILTRY, OLEJ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tematy filtrów jak i olejów były wałkowane jednak odpowiedzi nie zadawalały mnie więc pozwoliłem sobie utworzyć temat.

Po zakupie, każdego samochodu pierwsze co robię to wymieniam filtry, olej i rozrząd. Nie miałem styczności wcześniej z marką BMW więc nie bardzo wiem jak z eksploatacją tego krążownika, przy poprzednich autach małą uwagę zwracałem na filtry tudzież olej.

Zakupiłem E39 z silniczkiem 2.8 z 1997r, rozrząd odpada więc pozostają olej i filtry i tu mam pytania. Przebieg według blatu 176 tyś. chodź będąc realistą biorę sporą poprawkę na to ;)

a) Olej:

Więc tak duża część osób poleca Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40, zajrzałem w każdy sklep oferujący oleje w mojej mieścinie i niestety nie posiadają tej firmy więc pytanie czy, aż tak konieczne jest zalanie tym olejem czy wystarczy Castrol Magnatec 5W-40, bo jeżeli warto jednak wlać tego Valvoline to sprowadzę przez jakiś sklep internetowy.

b) Filtry:

Z filtrami również mam problem, nie wiem gdzie ja mieszkam ale najlepsze co mi mogą zaproponować to filtr powietrza, paliwa firmy filtron, oleju – mann oraz kabinowy jakiś zamiennik.

Tu również nasuwa się moje pytanie czy warto zamówić coś z Internetu porządniejszego i zapakować czy filtron spokojnie wystarczy.

c) Tu taki bonus odnośnie ASC:

Otóż świeci mi się kontrolka ASC i nie reaguje na przycisk ASC, czytając podobny temat znalazłem info, że może być coś z linką po otwarciu maski odszukałem ową linkę i okazało się, że jest słabo naciągnięta oraz hmm jak bu to nazwać trochę wysłużona, naderwane parę żył. Czy idzie to naprawić czy pozostaje wymiana na używkę albo nówkę.

Opublikowano

ad a. ja wiele lat jeździłem na mobil1 i samochód pracował bardzo ładnie, a teraz z ciekawości zakupiłem motul . wydaje mi się, że najważniejsze aby olej był oryginalny, a marka to druga sprawa. kogo się nie zapyta to każdy doradza inny olej, więc chyba nie ma się co za bardzo sugerować.

ad b. filtry powietrza, paliwa i oleju to najważniejsze filtry, więc tutaj stosuję oryginalne filtry.

mann też jest bardzo dobry, więc możesz brać.

filtr kabinowy to kupuj jakikolwiek, nie ma to dużego znaczenia.

marek
Opublikowano
temat walkowany wielokrotnie

Mistrzu darujmy sobie takie posty z takimi wypowiedziami marnujesz się na jakiegoś polityka powinieneś iść...

Jakbyś dokładnie przeczytał mój post dowiedziałbyś się z niego, że opcja Szukaj mnie nie gryzie, znalazłem informację między innymi o ASC.

Wśród tematów było również o olejach jednak każdy tylko polecał, a ja chciałem uzyskać konkretną odpowiedź czy dużo stracę jak zaleje innym olejem typu Castrol. Uważam, że swój temat prawidłowo nazwałem aby w przyszłości ułatwić wyszukanie świeżakom takim jak ja. Na temat filtrów też sporo nie było.

ad b. filtry powietrza, paliwa i oleju to najważniejsze filtry, więc tutaj stosuję oryginalne filtry.

Rozumiem, że oryginały BMW tak?

Opublikowano

a) Olej:

Więc tak duża część osób poleca Valvoline MaxLife Synthetic 5W-40, zajrzałem w każdy sklep oferujący oleje w mojej mieścinie i niestety nie posiadają tej firmy więc pytanie czy, aż tak konieczne jest zalanie tym olejem czy wystarczy Castrol Magnatec 5W-40, bo jeżeli warto jednak wlać tego Valvoline to sprowadzę przez jakiś sklep internetowy.

Olej ma spelniac norme BMW LL98 lub LL01. Marka nie gra roli.

b) Filtry:

Z filtrami również mam problem, nie wiem gdzie ja mieszkam ale najlepsze co mi mogą zaproponować to filtr powietrza, paliwa firmy filtron, oleju – mann oraz kabinowy jakiś zamiennik.

Tu również nasuwa się moje pytanie czy warto zamówić coś z Internetu porządniejszego i zapakować czy filtron spokojnie wystarczy.

Mann robi dobre filtry, jak rowniez Mahle/Knecht i Hengst - to sa dostawcy fabrycznych filtrow do BMW. Od biedy mozesz zalozyc inne, a na przyszlosc zakup sobie w internecie jak nie mozesz dostac lokalnie.

Opublikowano

Zbyszku gdy sprowadziłem autko z DE też wymieniałem wszystkie filtry (notabene w świetnym stanie były) i ku mojemu zdziwieniu wszystkie były marki Filtron. Filtron jest bardzo dobrym, renomowanym i rozpoznawanym za granicą producentem filtrów nie tylko do aut. Śmiało!

Odnośnie oleju - popieram - ma spełniać normę BMW i tyle. Ktoś tam stosuje Castrol, inny Valvoline a jeszcze inny Lotos, do którego z kolei ja mam uprzedzenia, aczkolwiek niczym nie poparte :) . PZDR!

KRASNYJ BUMIER

BMW = Bus Metro Walk

Cottage terrorist

Opublikowano

A ja sie kiedys "przejechalem" na wkladzie filtra oleju Filtron, choc do tamtego czasu mialem jak najlepsze zdanie o tej marce. Material filtrujacy od wymiany do wymiany oleju (zgodnie z obc) byl tak kruchy, ze przy wyciaganiu wkladu filtra odseparowal sie i posypal (zalaczalem fotki na forum). Od tamtej pory kupuje wklady filtra oleju Knecht. Olej to tylko i zawsze Mobil1 0W40.

Filtry powietrza i kabinowe z aktywnym weglem, jako mniej wazne dla auta kupuje dalej od Filtrona...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png