Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, od wczoraj coś niedobrego dzieje się u mnie z hamulcami. Gdy hamuję, to słychać takie chropotowanie tak jak by metal ocierał o metal, wydaje mi się że na przedniej osi. Na przedniej osi mam tarczówki, na tylnej bębny. Podejrzewam że to mogą być zużyte klocki bo nie wiem kiedy były wymieniane, wiem że tarcze są nowe. Czy moja diagnoza jest słuszna? Mogą być jeszcze jakieś inne przyczyny?
Opublikowano
Podejrzewam że to mogą być zużyte klocki bo nie wiem kiedy były wymieniane, wiem że tarcze są nowe. Czy moja diagnoza jest słuszna?

Jest słuszna, nie jeździj już tylko szybko zdejmij koła i zobacz puki bardzo Ci tarcz nie wyżłobiło. Jeśli tak trochę pojeździsz to będziesz musiał je przetoczyć/wymienić.

Opublikowano

Witam

Przerabialem to tydzien temu u siebie. Tez strasznie chuczalo podczas hamowania. Jak sie okazalo skonczyly sie klocki i metal tarl o tarcze. Po wymianie klockow w moim przypadku na BRECKi nastala cisza. I musze przyznac ze te klocki calkiem niezle sie sprawuja i nie pyla tak bardzo felg. Tak wiec radze wymiane puki jeszcze klocki nie zajechaly tarczy.

Pozdro :D

Opublikowano
Sprawdziłem bez odkręcania koła ponieważ było to już zbędne, przez otwory w feldze zauważyłem dość głębokie i dość szerokie 2 rysy na lewej tarczy. Tak więc niestety już będą do wymiany i tarcze i klocki...
Opublikowano

A ja powiem tyl eze jezdziłem bez klocków bo i tk nosiłem się z zamiarem przełozenia tarcz z IS a i dojechałem swoje. Jak chciałem zdjęć kolo to nie obeszło się bez wielkiego młota i pół godzinnej pracy z nim. Felga zapiekała się na pieście od gorąca jakie wytwarzało tarcie pomiedzy blachą. Druga sprawa to tez miałem kiedyś takie wrażenie że kończą się klocki, już dawno temu i jak chciałem zmienić to okazało się że sa jeszcze w miarę a szczęki byłu do kitu. Także takie darcie rozprowadzi się echem po całej kabinie i warto było by sprawdzic czy tez szczeki nie siadają.

Ja już naszczęcie nie mam problemu ze szczękami. :mrgreen:

Opublikowano
Nie wiem jak te breck, nie miałem z nimi styczności ale proponowane wyżej ATE bym sobie darował z tego powodu że wiele jest podróbek tego producenta i nawet na forum było trochę skarg na te zestawy. Ja od siebie tylko nadmienię że dałem na przód tarcze ferodo + klocki DON a na tył tarcze SBS + klocky meyle. Jeżdżąc bo najbardziej już chyba górzystych terenach jakie się da (bieszczady) mogę stwierdzić że są bardzo dobre, często się zdarzało z zagotowanymi tarczami wjechać z ogromną kałużę że aż zasyczało a nic niczemu się nie stało. Jedyny minus to klocki przednie które przy małych prędkościach lekko piszczą.