Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak wiadomo w tym samochodzie częstą usterką systemu SRS jest właśnie błąd czujnika zajęcia miejsca przez pasażera (maty). Byłem pod interfejs podpiąć auto i po skasowaniu tego błędu po trzech dniach znowu kontrolka świeci. Jest info że można zamontować "emulator" maty poprzez wlutowanie diody i równolegle do niej kondensatora 10nF, jednak zastanawiam się czy to robić gdyż kontrolka zapala się po przekręceniu kluczyka i gaśnie po ok minucie i nie wiem czy wtedy już poduszki są sprawne czy nie, jeśli sprawne to szkoda kombinować z emulatorami.

Jak myślicie?

Opublikowano
Ja w swojej E36 miałem ten sam problem.Zwyczajnie odciełem kostki i zrobiłem wszystko na krótko(lutowanie).Teraz problemu nie mam,a kontrolka zawsze gaśnie
Opublikowano
Na krótko bądź przez emulator to nie sztuka, ale wtedy układ nie działa tak jak fabryka przykazała :D a mi tam kontrolka sama w sobie nie przeszkadza, chodzi mi o sprawność układu.
Opublikowano

Przecież na krótko to to samo człowieku,.co za bzdury piszesz jak sie nie znasz.Poprostu wyrzucasz kostke i lutujesz przewody.Więc jaka to różnica???Kostki czasem się wypinają,przy przesunięciu siedzenia,odchyleniu lub kiedy pasażer z tyłu w jaskiś sposob zachaczy przewód.Lutowanie elminuje ten problem a co za tym idzie układ jest sprawny.DZIAŁA JAK Z FABRYKI A NAWET LEPIEJ!!!!!!

PS jakbyś coś takiego robił odłącz aku i nie pomyl przewodów

Opublikowano
No tak się jasno wyraziłeś że myślałem że chodzi ci o łączenie "na krótko" czyli omijając matę. U mnie nie jest problem z przewodami, złączkami a z samą matą. A co do znania się to powiedzmy że jestem elektronikiem :)