Skocz do zawartości

ubywa paliwo ze zbiornika [BMW 530]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam to samo po nocy w tescie 6 pokazuje mniej paliwa tak samo na wskazniku przy zegarach ale po dluzszej jezdzie sie normuja wiec paliwo nie ucieka tylko czujniki poziomu wariuja przynajmniej tak sadze. jak mam mniej niz 15L w baku zawsze rano pokazuje mi ze trzeba tankowac. choc rezerwa powinna zapalac sie po mniej niz 8L ale po rozgrzaniu samochodu wskazania wracaja do normy.
Opublikowano
W benzynie jest tak samo i wydaje mi sie , że to jest celowo tak zrobione bo jak masz malo paliwa to zapala ci sie odrazu rezerwa , po przejechaniu kilku kilometrów gaśnie i wskazówka podnosi się delikatnie wskazując rzeczywisty poziom paliwa, czyli daje ci do zrozumienia ze trzeba uwazac na mala ilość paliwa w zbiorniku i pomalu szukac stacji. Dzieje się to tylko tak po dłuższym np nocnym postoju.
Opublikowano

Podczas jazdy paliwo jest w zbiorniku w ciągłym ruchy, a wraz z nim pływak poziomu paliwa. Coś jak fale na morzu :norty:

Poziom paliwa jest uśredniany przez elektronikę żeby wskazówka nie skakała jak głupia, a po nocy paliwko się uspokaja więc i poziom mniejszy :mrgreen:

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.
Opublikowano

U mnie jest dokładnie tak samo wiec to normalne. Poza tym - rano po uruchomieniu prawdopodobnie paliwo jest przepompowywane z jednego zbiornika do drugiego aby wyrównać masę/wyważenie auta i wtedy też jakby spada jego poziom. Po przejechaniu kilku km poziom na wskaźniku się normuje.

Pzdr.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
hehe mam tak samo, a myślałem że ktos mi śpuszcza paliwo noca albo samo gdzies ucieka :-D, jeszcze nie jestem w temacie bo autko mam niecały miesiąc :-) ( myślałem że tyle spala i chodziłem cały załamany ) hehe :mad2: :mrgreen:
SEX DRUGS AND ROCK'N ROLL :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie no Panowie powiedzcie mi wkońcu co jest z tą wskazówką od paliwa, wieczorem przyjechałem pod domu miałem równo na 15, i mogłem zrobić jakoś 170km, rano jak odpaliłęm furę to po jakiś 3 sekundach zleciało na rezerwę i teraz się pali cały czas i pokazuje że mogę zrobic 48 km:/ co jest czy to normalne??

pozdr.

SEX DRUGS AND ROCK'N ROLL :)
Opublikowano
Nie no Panowie powiedzcie mi wkońcu co jest z tą wskazówką od paliwa, wieczorem przyjechałem pod domu miałem równo na 15, i mogłem zrobić jakoś 170km, rano jak odpaliłęm furę to po jakiś 3 sekundach zleciało na rezerwę i teraz się pali cały czas i pokazuje że mogę zrobic 48 km:/ co jest czy to normalne??

pozdr.

Tak - to normalne. U mnie też tak jest - również u innych forumowiczów z tego co widzę. I jest to najbardziej widoczne właśnie z reguły tylko kiedy poziom paliwa oscyluje w okolicy 15 litrów i rano (choć przy bardziej pełnym zbiorniku także zauważam rano taki spadek wskazówki która w miarę jazdy znó wraca do zbliżonego poziomu). Tak jak podejrzewam - wiąże się to chyba z przepompowywaniem paliwa do drugiego zbiornika aby zrównoważyć wagę auta. Później w trakcie jazdy u mnie z tej rezerwy się wskazówka podnosi i wraca w okolice tych 15 litrów (trochę niżej niż te 15).

Pzdr.