Skocz do zawartości

Problem z czujnikiem wałka rozrządu i ruszaniem w 520i.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jak w temacie mam problem z diagnozą silnika. Przy odpalaniu zdarza się, że silnik się zakrztusi i nie odpala za pierwszym razem. Po podłączeniu do komputera wyskoczył bład uszkodzenia wałka rozrządu. Kupiłem nowy czujnik, sprawdziłem czy działa w innej e34 i było ok. Założyłem do swojego silnika i znów wyskoczył błąd wałka rozrządu. Po skasowaniu błąd wyskakuje ponownie. Dodatkowym objawem usterki jest brak mocy do ok. 3000-3500 obrotów. Samochód zachowuje sie tak jakby do tych obrotów nie dostawał odpowiedniej ilości paliwa. Co może być przyczyną? Dodam, że wymieniłem też przepływomierz i cewki. Zmian nie zauważyłem. Dzięki za pomoc.
Opublikowano
Kupiłem oryginał Siemensa o tych samych parametrach tyle, ze z silnika m52 i o innym numerze fabrycznym. Mechanik twierdzil, ze bedzie ok ale nie jest. Zrobie jak radzisz ale musze kupic uzywke bo nowy jest nieosiagalny. Czy Ty tez miales takie objawy na zepsutym czujniku?! Wielkie dzieki za pomoc. Pozdrawiam.
Opublikowano

W takim razie jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam. :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Ponawiam temat. Wymieniłem czujnik wałka rozrządu na oryginał i niestety dalej jest tak samo, wyskakuje bład czujnika wałka rozrządu. Czujnik napewno jest sprawny. Objawy się nie zmieniły.

Wie może ktos z Was co poza uszkodzonym czujnikiem może powodować takie objawy i wskazywać na ten błąd?! Sprawdziłem kabel instalacji prowadzący do wtyczki czujnika i wygląda na to, że jest ok. Zauważyłem też, że spalanie dużo wzrosło od jakiegoś czasu (w granicach 17-18 litrów w miesci i 12-13 litrów w trasie przy spokojnej jeździe)

Zastanawiam się czy np. uszkodzona cewka zapłonowa, wtryskiwacz benzynowy albo sonda lambda mogą mieć jakiś wpływ w tym przypadku?! Jeśli tak to jak to zdiagnozować?! Dodaje, że odpinałem wtyczki od cewek i chyba każda działa. Sprawdzałem oscylację sondy i wydaje mi sie, że też jest ok.

Proszę o jakies rady albo gdzie w Warszawie mogę podjechać żeby ktoś za rozsądne pieniądze podołalł temu problemowi?!

Pozdrawiam.