Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kurcze a ja mam inny problem mianowićie udało mi się wyczyść te filtry ale raz mi nawiew działa raz nie, jak przejadę przez jakiś dołek to działa chwile a potem już nie wiem ze coś nie łączy ale gdzie ??

E-36 91r sedan

• 3 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Wszystko rewelka, opis pierwsza klasa, nie było problemu. Z potrzebnymi narzędziami zabrałem sie do roboty. Było zimno i zaczeło się ściemniać z opisem w głowie zajeło mi to może 25-30 minut, a już chciałem zabierać moją bawarkę do jakiegoś "specjalisty". Zarobiłem na czasie i kasie. Dzięki :cool2:
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzieki Zoomer :D :modlitwa:

Tera moja dmuchawa na 1 chodzi jak na 3(poprzednio).

Syfu tego tam byle ze hej!!

Problem jedynie mialem z wyjeciem prawego filtra a tak wszystko elegancko bez zadnych problemow :D

Pozdrawiam :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a powiedzcie mi gdzie mam go szukac w COUPE IS 92 rok chyba ze musze sciagnac cala ta kratke ale wtedy jestem zmuszony wycieraczki pozdejmowac tak??

i jak wyciagnac to z kablami z pod spodu??pod ta kratka??

z góry dziekuje??

witajcie tylnonapędowcy...
Opublikowano

a czy wie ktos jak to zrobic w IS COUPE 92 rok ???

trezba wycieraczki odkrecac??

jakas recepta??

z góry dziekuje :)

witajcie tylnonapędowcy...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
gdyby ktos potrzebował to jest zamiennik Febi. InterCars go sprowadzi na zamówienie.

Symbol FE 19474 cena 180,6 PLN bez rabatów. Cena jest za komplet.

Uwaga: filtry nie dadza się założyć z orginalnymi obudowami ale w komplecie są dwie obudowy Febi - www.febi.com w okienku wyszukiwarki wpisać 19474

Pozdrawiam

Co myślicie o zakupie tego kompletu....?

-=BAWARKA TO DOBRA PARA DLA MNIE -=

http://img512.imageshack.us/img512/2996/333333333yq4.jpg

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=43306&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Do orginalnych to muszą tylko że cena 192 zł za 1 filtr

febi komplet=dwa filtry i dwie obudowy

Właśnie kupiłem i wymieniłem filtry nawiewu u mnie w furce, zamontowałem nowe i orginalne ("stożki okrągłe" nr.ref.BMW:64119404386) - jest to kpl 2 szt filtrów wraz z osłonami, koszt 197 zł brutto/detal (AUTO FUS BMW). Warto dodać że wymiana filtra w furce z M50 wymaga trochę więcej czasu, L nie wychodzi od tak :cry2: - trzeba go ścisnąć by był płaski :cool2: potem sam wraca do wcześniejszej formy. Nawiew powietrza po wymianie :cool2: :cool2: :cool2:

P.S. W ASO dowiedziałem się o 3 rodzajach filtrów do furki bez A/C (montowanych w podszybiu), przed zamówieniem warto sprawdzić kto jaki ma zamontowany :worried:

Galeria moich pojazdów i ich historia

http://img149.imageshack.us/img149/6353/podpisoj3.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
ja tez niestety [BAD] sie nameczylem, a filtra ni chuja nie bylo skurwysyna, moze pierwsze modele bo ja mam rocznik 91 jeszcze nie mialy tych filtrow albo jakis leb szwab wyjal jebany
Opublikowano

Ja u siebie nie mogłem wyjąc filtra od strony kierowcy ,w koncu delikatnie sie rozsypał ale jakos go poskladalem ;) dzieki za opis.

PS.

@Zoomer tą syrene to sobie umieść gdzieś indziej bo takto pianka i po syrenie :wink:

• 2 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!!

Jestem jednym z tych (nie)szczęśliwców który niestety nie posiada filtra w poszybiu - tylko same plastiki/osłonki. Chciałbym jednak taki filtr załozyć bo jak dam na nadmuch 3-4 to jakieś paprochy mi lecą :(

Czy ktoś z was -osób które nie miały wkladu, tak jak ja probowal go zakładać??

Pytam sie bo nie chce kupić wklad za ponad 100pln'ów i potem dowiedzieć się ze nie moge zainstalować wkladu.

Z góry dzięki za odp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, ja założyłem z powodzeniem do E36 filtry FEBI numer kat. 19474. W komplecie sa filtry i osłony.

Pozdro.

Opublikowano

Witam!!!

Kontynuując temat dawno zaczęty chciałem dodać, ze jest możliwe zainstalowanie takiego filtra w samochodach w ktorych taki filtr nie był fabrycznie zainstalowany.

Ja wlasnie jestem posiadaczem modelu bez filtra kabinowego, e36 coupe 320 1992.12.

Wkurzały mnie lecace w twarz fragmenty wysuszonych liści i innych "paprochów" kiedy włącze wentyator na 3-4-tą prędkość, a także szybko parujace szyby w deszczowe dni i zimą.

Postanowiem zainstalować sobie filtr kabinowy ktorego nie miałem, w miejscu gdzie powinien być były "zaślepki" ?? -plastiki widoczne na zdjęciu poniżej:

%5B640%3A410%5Dhttp%3A//img264.imageshack.us/img264/7172/cimg1219ka4.jpg

Instalacja w moim samochodzie była podbna do opisanej przez autora tego wątku tylko, że troche bardziej skomplikowana - żeby podnieść plastikowa kratke dającą dostęp do podszybia musiałem odkręcić wycieraczki. Reszta też była podobna ale chyba bardziej sie nagimnastykowałem bo mam 6-ścio cylindrowy silnik - jeszcze mniej miejsca niz przy 4-ro cylindrowych.

Filtry udało się zainstalować, nie było potrzebnych żadnych przeróbek. Stare zaślepki trzeba usunąć i założyc filtry wraz z plastikowymi oslonkami które są załączone w komplecie.

Poniżej pare zdjęć zrobionych zaraz po wsadzeniu filtrów.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img215.imageshack.us/img215/4707/cimg1217ql1.jpg

Prawy filtr wszedł bez problemu

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img442.imageshack.us/img442/203/cimg1216fl2.jpg

Z lewym mialem niezły kłopot - jak widac na zdjęciu dostęp do lewego filtra jest blokowany przez mechanizm wycieraczek:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img510.imageshack.us/img510/3627/cimg1218fs1.jpg

Ponizej załączam kopie instrukcji instalacji filtra (po kliknięciu zobaczysz powiększenie):

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img410.imageshack.us/img410/868/cimg1226nu0.jpg

Na instrukcji pisze ze ten filtr jest do compakta, ale pasuje do wszystkich e36 bez klimy.

Koszt filtra - 99zl

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
to co dales to nie sa zadne zaslepki tylko pozostalosc po orginalnym filtrze poprostu nie wszyscy inwestowali w nowe filtry i ich nie zakladali bo sa drogie ale my polacy lubimy jak jest wszystko zrobione tak jak trzeba i 200 stowy za komfort swierzego powietrza to zadna cena :D
Opublikowano

Ja ten filtr kupilem na Allegro :) za 99zł na skanie z instrukcji jest nazwa firmy i modelu. jest to zwykły filtr. Można sobie jeszcze założyc droższy - węglowy filtr, ale to juz zależy od właściciela :)

to co dales to nie sa zadne zaslepki tylko pozostalosc po orginalnym filtrze poprostu nie wszyscy inwestowali w nowe filtry i ich nie zakladali bo sa drogie ale my polacy lubimy jak jest wszystko zrobione tak jak trzeba i 200 stowy za komfort swierzego powietrza to zadna cena :D

To co było u mnie to nie jest pozostalość po fitrze tylko tak jak wspominalem zaślepka. Nie ma możliwości zainstalowania filtra i wykorzystania tej plastiowej części - filtr sie tam nie mieści i jest instalwany w szczelinach montażowych w których byl zainstalowany ten plastik/zaślepka - to tak w ramach sprostowania do poprzedniego postu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

Jako dopełnienie dobrej instrukcji, chciałbym dodać,że filtr od strony kierowcy najwygodniej jest zmontować z osłoną w środku. Inaczej można pognieść filtr :). Chyba,że ktoś ma ochotę zdejmować mechanizm wycieraczek :P.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
To są dwa filtry tam w podszybiu? Kurde myślałem że za mechanizmem wycieraczek to niemożliwe żeby był drugi, i że tylko z jednej strony siedzi :/ Jak go wyjąć zza tego mechanizmu? bo ten jeden to bez problemu się wyjmuje i wkłada. U mnie prawie nie wiało wcześniej, a teraz to halny wieje :D Ale syfu na filtrze było że szok :/
Jak kraść to miliony...jak jeździć to BMW!!