Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Te "welcome lights" czy "coming home" albo jak to jeszcze inni nazywają u mnie przynajmniej jest tak że po zgaszeniu auta właczam manetka długie tak jak podczas jazdy i świeci mi sie xenon przez jedną minutę a potem gaśnie.
Opublikowano
Te "welcome lights" czy "coming home" albo jak to jeszcze inni nazywają u mnie przynajmniej jest tak że po zgaszeniu auta właczam manetka długie tak jak podczas jazdy i świeci mi sie xenon przez jedną minutę a potem gaśnie.

U mnie też, ale w iDrive mam możliwość ustawienia czasu świecenia xenonu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Welcome lights i home lights to 2 różne rzeczy. Potwierdzam do 2007 nie da się tego odpalić tak jak na filmie. U mnie też palą się postojówki do momentu otwarcia drzwi kierowcy.
Krzysztof
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam. W moim aucie gdy je kupiłem po otwarciu samochodu świeciły się klamki, ringi oraz tylnie lampy. Pewnego dnia postanowiłem naładować akumulator po naładowaniu akumulatora i włożeniu do auta ringi i tylnie lampy juz się nie świeciły. Myślałem że coś roskodowałem, ale chyba nie bo czasami się zdarzy że ringi i tylnie lampy się za świecą. W iDrive opcja jest zaznaczona więc nie wiem co mam zrobić żeby przy każdym otwarciu się świeciły, a nie według swojego kaprysu.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać :?:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Moj sprawa rozwiązała się sama :D Po wymianie akumulatora ringi świecą już normalnie. Komputer nie zapala ringów ponieważ był słaby akumulator.
  • 2 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie,

Jacyś ludzie piszą na FB, że po zgaszeniu silnika, otwarciu drzwi nie gasną im ringi - gasną dopiero w momencie zamknięcia z pilota.

Mam FRM2 i nie mogę się tego doszukać w NCS'ie.

Please HYLP :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hallo ?:>

Takie trudne pytania zadaje ? Rzadko kiedy dostaje odpowiedz hehe.

w Carly jest to parametr

Comfort Standing Light.

W FRM1 znalazlem takie cos:

COMFORT_ACCESS_LICHT

Ale w FRM2 go nie ma.

Da rade to w ogole w FRM2 ?

• 1 rok później...
Opublikowano
Witam.Orientuje się może ktoś jaki wpis w nfrm2 E90 z 2007r bez Idrive odpowiada za funkcje w której xenony palą się z welcome light? chciałbym to wyłączyć.Obecnie jest ustawione na płynne zapalenie i gaszenie.I drugie pytanie czy da się włączyć żeby przeciwmgłowe przednie paliły się jako DRL z ringami oraz aktywować brake force display?Jeżeli tak to prosiłbym o nakierowanie jakie wpisy za to odpowiadają bo coś mi się poprzestawiało w ncsdummy i niemam obok tłumaczenia po angielsku.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam panowie,

natrafiłem na ten temat przypadkiem.

W moim e90 (N47 2008) komputer żyje chyba własnym życiem.

U mnie ringi świeciły się właśnie przez jakiś czas jak zostawiłem auto otwarte, przy wysiadaniu nie gasły a gasły po jakimś czasie albo po zamknięciu z klucza.

Coś sobie poprzestawiałem w menu (nie mam iDrive) na zegarach w zakłądce dostępnej tylko przy prędkości 0 - klucz z "V".

Iiiii.... pozycyjne gasną po otwarciu drzwi. :|

NIe mam pojecia co zrobilem

Z chomikow i innych posciagalem juz chyba z 100000 wersji manuali do e90 i żadne nie traktuje o tych parametrach co mam ja.

W menu kluczyka z "V" jest:

1. kłódka zamknieta i ikona pozycyjne - doszedlem do tego ze to kierunki przy zamknięciu auta - on/off - czyli mruga albo nie

2. kłódka otwarta i ikona pozycyjne - j.w. tylko przy otwarciu auta

3. kłódka i A - zamykanie drzwi, przy czym nie kumam: jest opcja zegar, strzałka, zegr i strzałka i off - to zamykanie drzwi ale co oznacza zegar? Przy tej nastawie nie zamyka się auto po czasie. strzałka to jak jedzie jak rozumiem

4. otwarta kłódka i opcja drzwi - otwiera albo tylko kierowcę albo wszytkie drzwi - to OK to działą

5. ikona kierunków - 1x lub 3x - to ilość mrugnięć przy lekkim ruchu manetką kierunkó i działą OK.

i z zupełnie niezrozumiałych

5. ikona P z promieniami - i opcje na sekundy - do czego toto? Ringi po otwarciu auta palą się i tak ~20s.

6. słoneczko i opcje ikona pozycyjnych i on albo ikona i off - do czego to?

Opublikowano

ps.

Dla potomnych po poszukiwaniach:

5. ikona P z promieniami - odprowadzanie do domu czyli po wyłączeniu kluczyka i ruchu manetki świateł długich zapalają się krótkie na określony tu czas.

6. słoneczko i opcje ikona pozycyjnych i on albo ikona i off - światła do jazdy "dziennej" - u mnie mam wykodowane długie świecące z ograniczoną mocą jako DRL dlatego pokrętło w pozycji A w wypadku dużego natężenia światła je wyłącza tj nie pali się nic, ani pozycyjne, ani krótkie ani deska rozdzielcza nie jest podświetlona.

i wg manuala (tłumaczonego ze szwedzkiego więc trochę zgadywanie)

3. kłódka i A - zamykanie drzwi - zegar tzn po czasie jak nie otworzę żadnych drzwi, strzałka - po tym jak auto zacznie się poruszać

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć.

T.zw. welcome lights są dostępne z modułem komfortu FRM3. U mnie (podobnie jak u kolegów wyżej) po otworzeniu auta zapalają się klamki i wnętrze. Nie ma opcji podświetlenia ringami i tylnych lamp. Po wizycie w zakładzie pod kątem kodowania diagnoza była prosta - FRM3 (moduł można obecnie kupić za 200-400zł). Insza inszość, że jest do przepięcia 56 przewodów do zarządzania całym oświetleniem samochodu ;)

Co więcej w menu z przycisku BC mam wybór opcji podświetlenia lub off przy otwieraniu czy zamykaniu... dzisiaj grzebałem i wydaje się BYĆ ale jakby niedostępny (zmiana opcji na włączenie skutkuje powrotem do podstawowego wyświetlacza). Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Może to kwestia pakietu dodatkowego oświetlenia a nie rocznika ?

Dokładnie, chodzi o moduł komfortu. FRM 3 załatwia temat. Do tego elektryk, przepięcie 56 przewodów i kodowanie.