Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam dwa bmw [E30] jedną M40 z padniętym silnikiem i M4. Problem taki, mechanik powiedział, że zrobi swap silnika ale wspomagania już w tych pieniądzach nie zrobi(800zł). Tak więc chcę to zrobić sam. Więc jak to trzeba zrobić krok po kroku? Tak samo IS ma tarcze z tyłu i chciałbym przełożyć belkę z tarczami .. na jakie napotkam problemy? Na co powinienem zwrócić uwagę?..

Pozdrawiam

Opublikowano

nie wiem czy mocownia pompy wspomagania w m42 nie jest inne niż w m40

co do belki to żaden problem, przekładasz i gra gitara, linki od ręcznego muszą być od wersji z tarczami

ps 800zł za swapa z m40 na m42?? troche drogo

Opublikowano

mocowanie inne niż w M40? Ale w M40 nie mam fabrycznie wspomagania tak więc raczej mocowania tam nie przewidziano... A że w M42 mam to warto zalożyć

dzięki za info... Co do ceny to fakt nie za mało ale to najtańsza cena w mojej okolicy jaką usłyszałem (Tarnów) jeden krzyknął 2000zł to sobie pomyślałem że jest idiotą

Opublikowano
mam rozumieć że ze wspomaganiem mam się pożegnać?
dlaczemu ??? jak rozumiem masz dawcę e30 is i z niego przekładasz części do e30 z silnikiem m40 ? Skoro is ma wspomaganie to przekładaj maglownicę ,zbiornik płynu,przewody i pompę .Wszystko pasuje .
Opublikowano

Marku a czy mocowanie pompy wspomagania pasuje od m40 do m42 i w drugą stronę??

pytam bo sam nie jestem pewny do końca a gdzieś słyszałem że nie

Opublikowano

Przemku przeczytałeś uważnie?

Mam dwa bmw [E30] jedną M40 z padniętym silnikiem i M4. Problem taki, mechanik powiedział, że zrobi swap silnika ale wspomagania już w tych pieniądzach nie zrobi
mocowanie inne niż w M40? Ale w M40 nie mam fabrycznie wspomagania tak więc raczej mocowania tam nie przewidziano... A że w M42 mam to warto zalożyć
skoro przekłada z is-a silnik ,wspomaganie ,tylna belke to co ma nie pasowac :8)
Opublikowano

Dobra panowie wszystko gotowe. Wspoma jest gosc mówił że uchwyty trzeba bylo przerabiac pod tą maglownice nie wiem czy dobrze goscia zrozumiałem... :roll: w sumie nie słuchałem go bo bylem podniecony że auto gotowe :lol:

Czekam tylko jak sie cieplej zrobi zapodam chromowane felunki do Beatki i zapodam fotki... i ocenicie czy ato to wioska czy kultowy samochód ;) pozdrawiam

Opublikowano
witam. koledzy podepnę się pod temat a ma ktoś kompletne wspomaganie do silnika m40 na handel? dożo jest przy tym pracy żeby zmienić magiel i poprowadzić przewody oraz zamontować pompę? i od czego by pasoawlo od jakich silników prócz Is-a?
Opublikowano
Pasuje od m40 nawet z e36 , potrzebujesz maglownicę, krzyżak do kolumny kierowniczej od wersji ze wspomaganiem ,przewody ,zbiorniczek ,pompę wraz z mocowaniem . 2 godziny roboty.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Mam lekko dziabniętę e36 316i m40 a dziś zakupiłem e30 316i m40. Chciałbym przełożyć wspomaganie. Możecie mi napisać w kilku zdaniach co konkretnie zrobić i jak do tego się zabrać?
BMW - Bo Mozesz Wiecej...
Opublikowano
Tak z innej beczki bo się nie znam... Czy w 1.8i kombi standardowo były na tyle tarcze ?? bo u mnie są tylko takie węższe niż z przodu