Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
obejotniejakiego ale zeby to byl klej stykowy na bazie budaprenu lub podobny ja uzywalem jakiegoś Patexa

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano
Ja kleiłem boczki budaprenem i zabudową bagażnika i się trzma. Mocny jakiś rodzaj budapreny, znajomy który prowadzi sklep mi polecił, ale tu znowu jest to podsufitka i nie chciał bym żeby to pospadało bo to jest spora powierzchnia i oda co jak co wisi
Opublikowano
Jutro bede w garazu to podam ci pelna nazwe ja kleilem z poltora roku temu i nic nie odchodzi :cool2:

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ja kleiłem rok temu klejem polimerowym. Butelka 0,5 litra za jakieś 3-4 złote.

Oczyszczasz podsufitkę z materiału i z kleju (np. szczotką ryżową albo taką do szorowania rąk po warsztacie). A następnie lejesz ten klej na podsufitkę i rozsmarowujesz pędzlem za 2 złote. Potem naklejasz materiał. Ja naklejałem nowy - czarny oryginalny stosowany dzisiaj w BMW. Możesz robić to na raty, partiami smarować i dokładać dalszy kawałek materiału. Ważne żeby dokładnie oczyścić ze starego kleju, bo potem widać nierówności. Siedziałem nad tą podsufitką jakieś 4 godziny i wyszło bardzo dobrze. A przez rok, jesień, zimę i deszczowe lato okazało się, że ten klej trzyma bardzo dobrze.

Opublikowano

też się w to bawiłem, musiałem bo poprzedni właściciel buni czyścił podsufitkę jakąś chemią i rozpuściło gąbkę pod materiałem - efekt=odpadający materiał. zatem:

czarna alkantara + http://moto.allegro.pl/item1160438868_klej_bonaterm_do_boczkow_podsufitki_na_pedzel.html .

i pokleiłem podsufitkę +słupki. dobra rada: zwróć uwagę w miejscu gdzie są osłony przeciwsłoneczne, jest tam dużo miejsc gdzie materiał może sie pomarszczyć i słabo trzymać. warto też nie docinać materiału na rogach tylko wywinąć na drugą stronę i tam też przykleić.

fajny klej, rok temu kleiłem i się trzyma :D .

Opublikowano

Dołączę się, może głupie pytanie, ale wolę się upewnić. Odkleił mi się materiał z przedniego słupka (compact), chyba najłatwiej go wyjąć żeby to podkleić, prawda? Tylko jak to zrobić...? Próbowałem lekko szarpać i troszkę się rusza, ale nie chcę nic połamać. Trzeba coś demontować żeby wyjąć osłonę przedniego słupka?

z góry dzięki za porady

Opublikowano
w coupe żeby wyjąć musisz górę elementu pociągnąć do środka samochodu, a jak już wyskoczy z zatrzasków to do góry i już. nie ma żadnych śrubek czy wkrętów
Opublikowano
Dzięki! Zrobiłem jak poradziłeś i wyszedł :) zabieram dziś słupek do domu do klejenia. Swoją drogą przyda mu się pranie bo w miejscu, gdzie dmucha na niego nawiew jest już bardzo brudny.