Skocz do zawartości

dziwne tarcze tył w moim 320i POMOCY!!!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam następujący problem. Na tylnych tarczach na samych środkach po całym obwodzie tarczy biegnie skorodowany chropowaty pasek z lewej gdzieś szerkości 3cm a na prawej troszkę mniejszy. I przy chamowaniu słychać pisk tarczy. Nie wiemcie co mogło być tego przyczyną . Czy winą są klocki????? (Założone są nieoryginalne , jeśli tak jakie polecacie. )

Czy może tarcze są do dupy????? Jeśli tak może jest jakiś sposób żeby zlikwidować tą chropowatą powierzchnię tylko nie wiem jak to zpiłować , czy lepiej przetoczyć , czy może nowe klocki pomogą i wystarczą?

Opublikowano
mozliwe ze klocki nie stykaja sie w tym miejscu w trakcie hamowania (moze maja jakis ubytek)...na to by wygladalo...chociaz mi sie wydaje to malo prawdopodobne...a jak zikwidowac?? Trudno powiedziec, bo nie ma sensu przetaczac jak tarcze sa proste, no chyba ze sa krzywe:)
Opublikowano

Zakładająć nowe klocki (zalecane ATE bądz Textar) owszem pozbędziesz się tej rdzy bo klocek ja wytrze ale tarcza pozostanie taka krzywa tzn z tym schodkiem pośrodku - kolcki ją nie wyrównają bo same się poddadzą i wytrą pośrodku bardziej (pozatym zakładając nowe klocki na te tarcze z początku nie będzą hamowały całą powierzchnią a jedynie środkiem.

Ja bym się zastanawiał czy dać do przetoczenia (bo to też koszta) czy od razu nie kupić nowe (koszt kompletu pewnie nie przekroczy do ciebie 250 PLN)

Zasada - nowe tarcze to nowe klocki wtedy masz pewność że bądą szły równo.

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
jeśli tarcze są juz tak mocno zuzyte to proponowałbym zakup nowych wraz z klockami... mozna by było je przetoczyć ale moze pózniej żucać :wink: Lepiej zainwestuj w nowe